Чушките с доматен сос са любимо ястие на почти всеки българин. Вариациите на рецепти за това ястие са безброй и заедно с една студена супа, като таратор или гаспачо, чушките с доматен сос биха могли да бъдат перфектният обяд в горещите летни дни.
Необходими продукти:
12 чушки
5 с. л. царевично брашно
½ ч. л. морска сол
50 мл олио за пържене
За доматения сос:
2 с. л.олио
2 глави лук, нарязани на полумесеци
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 ч. л. доматено пюре
800 г домати, обелени нарязани на кубчета
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Чушките се изпичат заедно с дръжките, слагат се в плик да се задушат и се обелват. Внимателно се цепват по дължина на две, за да им изтече сокът и внимателно да се отстранят семките, като дръжката се запазва. Подсушават се.
За соса олиото се загрява, слагат се лукът и чесънът, разбъркват се на умерен огън да омекнат леко. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се, добавят се доматите и се оставят да къкрят 10-15 мин., докато сосът се сгъсти. Посолява се на вкус и се прибавя магданозът.
Царевичното брашно се разбърква със солта, чушките се топват в него, изтупват се и се изпържват в сгорещеното олио на умерен огън, докато се зачервят. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия.
Чушките се подреждат ветрилообразно в дълбока чиния, в центъра се слага сосът. Поднася топло или студено с пресен хляб.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Меню за деня
Коментиран от #4, #6
10:20 09.08.2019
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 007
10:38 09.08.2019
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.