Отидете към основна версия

4 534 5

Рецепта на деня: Летен пудинг с плодове

  • пудинг-
  • какво да сготвя-
  • плодове

Сладкишът се поднася добре охладен

Снимка: Shutterstock

Летният пудинг е трептящо оцветен десерт, пълен със сочни плодове.

Необходими продукти:

масло - 125 гр.
пудра захар - 100 гр.
брашно - 250 гр.
сол - 1 щипка

ЗА ПЪЛНЕЖА

сметана - 200 гр.
пудра захар - 50 гр.
бадеми - 50 гр. смлени
ванилия - 1 пакетче
плодове - 250 гр. къпини, малини, ягоди, касис, праскови.
желе - 3 супени лъжици
ром - 1 супена лъжица или вишновка

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва със захарта и солта. Стрива се на трохи с нарязаното на парченца масло и се замесва тесто. Ако е необходимо, се прибавят 1‐2 супени лъжици вода, пише recepti.gotvach.bg.

Тестото не се меси дълго, за да не избие маслото. Оформя се на топка и се слага за 15-20 минути в хладилника.

След това се разточва на кора и се разстила в намазана с масло тортена форма, като покрай стените се оформя ръбче. Блатът се набожда с вилица на няколко места и се пече в умерена фурна до порозовяване.

Оставя се да изстине. Сметаната се разбива със захарта до сгъстяване. Прибавят се ванилията и смлените бадеми.

Изстиналият блат се изважда от формата и се слага в подходяща чиния.

Върху него се разстила разбитата сметана. Най-отгоре се нареждат изчистените, измити и внимателно подсушени плодове. Заливат се с желето, леко затоплено и разредено с вишновката (рома).

Сладкишът се поднася добре охладен.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини