Най-хубавото на така приготвената риба е това, че кожата ѝ сама се отделя и остава само приятната изненада от невероятно крехкото ѝ месо. Освен това ароматът на лимон и розмарин се запазват напълно, тъй като няма откъде да излязат навън по време на печенето. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
3-4 бр. риби (лаврак, ципура, пъстърва, скумрия)
1.5 кг морска сол
50 мл зехтин
2 ч.л. черен пипер
розмарин
1/2 бр. лимон
1 бр. яйце
Начин на приготвяне:
Почистете рибите и ги подсушете. Смесете зехтина с черния пипер и намажете обилно рибите отвън и отвътре. Лимона нарежете на шайби, които се поставят в коремчетата на всяка риба заедно със стрък розмарин.
Половината от морската сол поставете на дъното на тавата за печене, като оформите слой дебел около 1 см. Поставете рибите върху солта и покрийте плътно с остатъка от солта. Не покривайте със сол само главите на рибите, за да следите процеса на печене - правилото е, че е готово, когато очите им побелеят, а главата потъмнее и се изсуши.
Яйцето се разбива с 50 мл вода и се намазва солта отгоре, за да може рибата хубаво да се запечата. Печете на 220 градуса около 30 минути, докато морската сол отгоре се зачерви.
Поднесете със зелена или картофена салата.