Тавче гравче или гравче на тавче е традиционно македонско ястие, което се среща в България, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Приготвя се с боб, кромид лук, олио, сухи червени чушки, червен пипер, джоджен и сол, като се срещат и вариации. Сервира се в типични глинени съдове. Може да се приготвя с или без месо. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 ч.ч. боб
1 морков
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
сухи червени чушки
олио
червен пипер
доматено пюре
джоджен
сол
бекон/наденица (по желание)
Начин на приготвяне:
Почистете боба и го накиснете във вода за поне 3 часа до 1 нощ. След това го сварете по стандартния начин, по който приготвяте боб чорба.
Отделно в тиган запържете моркови, лук, чесън, червен пипер, джоджен и сухи червени чушки. Добавете ги към сварения боб.
След това отцедете водата от готовото ястие, изсипете го в глинен съд и го печете на 220 градуса. Поднася се с различни видове месо или постно. Ако добавяте месо, сложете го към края най-отгоре, за да се запече.