Отидете към основна версия

35 202 13

Рецепта на деня: Тавче гравче или боб по македонски

  • боб-
  • тавче гравче-
  • глинен съд-
  • какво да сготвя-
  • македония

Поднася се с различни видове месо или постно

Снимка: Shutterstock

Тавче гравче или гравче на тавче е традиционно македонско ястие, което се среща в България, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Приготвя се с боб, кромид лук, олио, сухи червени чушки, червен пипер, джоджен и сол, като се срещат и вариации. Сервира се в типични глинени съдове. Може да се приготвя с или без месо. Ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 ч.ч. боб
1 морков
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
сухи червени чушки
олио
червен пипер
доматено пюре
джоджен
сол
бекон/наденица (по желание)

Начин на приготвяне:

Почистете боба и го накиснете във вода за поне 3 часа до 1 нощ. След това го сварете по стандартния начин, по който приготвяте боб чорба.

Отделно в тиган запържете моркови, лук, чесън, червен пипер, джоджен и сухи червени чушки. Добавете ги към сварения боб.

След това отцедете водата от готовото ястие, изсипете го в глинен съд и го печете на 220 градуса. Поднася се с различни видове месо или постно. Ако добавяте месо, сложете го към края най-отгоре, за да се запече.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 46 гласа.

Свързани новини