Отидете към основна версия

9 163 3

Рецепта на деня: Италиански кюфтенца със спагети

  • кюфтенца-
  • месо-
  • спагети-
  • италиански-
  • какво да сготвя-
  • паста

Просто божествени

Снимка: Shutterstock

Кюфтенцата са невероятно ароматни и леко пикантни. Съвършено се допълват от лекия доматен сос с пресен босилек, а поднесени върху паста са просто божествени. Вижте как да ги приготвите

Необходими продукти:

За кюфтенцата:

1 чаена чаша натрошен бял хляб, без кората
1/2 чаена чаша настърган лук
400 грама говеждо месо, смляно
100 грама свинско месо, смляно
1 яйце
1/4 чаена чаша пресен магданоз, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, пресовани
1/4 чаена чаша пармезан, прясно настърган
3/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка черен пипер
1 1/2 супена лъжица зехтин

За соса:

700 грама доматено пюре
3/4 чаена чаша лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, пресовани
1/4 чаена чаша вода
1 супена лъжица зехтин
3 чаени лъжички смес от сушени билки /магданоз, босилек, мащерка, риган/
1 чаена лъжичка лют червен пипер
1 чаена лъжичка сол
черен пипер

За канапето:

спагети /или паста по избор/
пармезан, прясно настърган
магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете хляба и лука и ги разбъркайте, за да може хлябът да поеме отделения от лука сок. Към тях прибавете всички останали съставки за кюфтенцата, с изключение на зехтина. Омесете добре.Оформете кюфтенцата, като загребвате от сместа с голяма супена лъжица, за да са с еднаква големина.

Загрейте зехтина в тиган с незалепващо покритие и ги запържете на средно силен огън за около 5 минути. Не ги разбърквайте, а поклащайте тигана, за да запазите тяхната форма. Когато покафенеят, внимателно ги прехвърлете в чиния. Не ги гответе до пълна готовност.

Направете доматения сос, като в тенджера задушите лука и чесъна в зехтина за 2-3 минути, след което добавете всички останали съставки. Оставете да къкри на средно силна температура, пише framar.bg.
Прехвърлете кюфтенцата в соса и ги гответе около 10 минути, като от време на време разбърквате.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Докато кюфтетата се готвят, сварете спагетите.
Сервирайте ги върху канапе от спагети, поръсени с прясно настърган пармезан и пресен магданоз.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.

Свързани новини