Отидете към основна версия

11 625 5

Рецепта на деня: Деликатесен домашен пастет

  • пастет-
  • деликатес-
  • свинско-
  • черен дроб-
  • домашен-
  • какво да сготвя

С този пастет може да впечатлите и най-взискателните си гости

Снимка: Shutterstock

Пастетът е вкусен деликатес, който обаче в купешкия си вариант често съдържа някои нездравословни съставки. Ако искате да ги избегнете, по-добре си направете домашен пастет. Хубавото на домашния пастет е, че съдържа проверени продукти, които вие сте избрали да присъстват на трапезата ви.

Необходими продукти:

500 гр. свински черен дроб
1 малка глава лук
5 скилидки чесън
2 печурки
1 ч.л. настъргана кора лимони
1 ч.л. захар
2 розички счукан карамфил
1 ч.л. сушена мащерка
1 с.л. накълцан магданоз
150 гр. масло
50 мл течна сметана
100 мл червено вино
100 мл бренди
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете от ципите черния дроб. Нарежете го на парчета. Загрейте мазнина и запържете ситно нарязаните лук, чесън и гъби. Когато омекнат, към тях добавете черния дроб и подправките, както и захарта. Запържете за няколко минути, като бъркате и долейте сметаната.Бъркайте и когато започне да се сгъстява, свалете от котлона. Изсипете всичко в блендер.

Деглазирайте тигана с виното и брендито и оставете да ври на слаб огън, докато течността се редуцира наполовина. Добавете я към дроба с размекналото се масло, като заделите около 1-2 с.л. Хубаво пасирайте цялата смес и я разсипете в огнеупорни съдове.

Отгоре сложете лимоновата кора и залейте с разтопеното масло, за да се запечата. Сложете да се пече на водна баня в умерена фурна за около 10-15 минути.

Готовия пастет съхранявайте в хладилник.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.

Свързани новини