Отидете към основна версия

1 Декември, 2019 10:05, обновена 1 Декември, 2019 10:05 6 836 7

Рецепта на деня: Лазаня с кайма и сос Бешамел

  • лазаня-
  • кайма-
  • бешамел-
  • какво да сготвя
Снимка: Shutterstock

Вижте как да приготвите вкусна лазаня със сос Бешамел и кайма, в която ще се влюбят всичките ви гости. Рецептата е лесна за приготвяне, макар да отнема малко повече време.

Необходими продукти за лазанята и плънката:

1 пакет кори за лазаня

700 гр. кайма

1 морков

1 малка глава лук + 1 с.л. масло

150 гр. пресни гъби

2 скилидки чесън

1 ч.ч. червено вино

3-4 с.л. доматено пюре

1/2 ч.ч. вода

1 ч.ч. гореща вода, в която сте разтворили кубче бульон

червен пипер, черен пипер, сол, кимион, чубрица на вкус

Необходими продукти за соса Бешамел:

50 гр. масло

5 равни с.л. брашно

900 мл. прясно мляко

1/2 ч.л. индийско орехче

сол на вкус

Начин на приготвяне на плънката:

В тенджера сложете малко масло и в него задушете ситно нарязания лук, каймата, след което добавете настъргания морков и счукания чесън и ситно нарязаните гъби.

Каймата трябва да стане на "трохи", пише rozali.com. Добавете избраните от вас подправки в предпочитаното от вас количество.

Добавете доматеното пюре, виното и водата. Оставете така на силен огън за около 5 минути, за да може алкохолът да се разтопи.

Добавете горещата вода, в която сте разтворили кубче бульон по ваш избор. Оставете сместа да къкри на тих огън за 40 минути.

Начин на приготвяне на соса Бешамел:

След като сте приготвили плънката, можете да я оставите настрана и да се заемете със соса Бешамел.

Разтопете 50 гр брашно и при непрестанно бъркане добавете 5 с.л. брашно. Добавете прясното мляко, като не спирате да бъркате. Трябва да се получи гладка смес.

Свалете от огъня и овкусете с индийско орехче и сол, докато не получите предпочитания от вас вкус и аромат.

Сглобяване на лазанята

На дъното на правоъгълна дълбока тава сложете по малко от двата соса и върху тях наредете кори за лазанята така, че леко да се застъпват. Върху всеки лист лазаня слагайте по около черпак от двата соса. Не се притеснявайте от обилното количество сос. Това е тайната на сочната лазаня. По желание можете да поръсите с настърган кашкавал върху плънката на всеки ред или през ред.

Редувайте така от корите и двата соса. Преценете количествата така, че след като сложите последните кори да ви е останал само около черпак-черпак и половина сос Бешамел. Поръсете най-отгоре с кашкавал.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути под алуминиево фолио. След това махнете фолиото и оставете да се запече за още няколко минути

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.

Свързани новини