Осолената скумрия е сред най-предпочитаните зимни мезета за червено вино и ракия, а приготвянето ѝ не е никак трудно. С малко усилия от ваша страна ще може да сложите на трапезата си чудно мезе, а гостите направо ще си оближат пръстите.
Необходими продукти:
2 бр. скумрия
2 с.л. смляна морска сол
черен пипер на зърна
2 зърна бахар
2 бр. дафинов лист
2 стръка розмарин
Начин на приготвяне:
Почистете скумриите от вътрешностите, главата, перките и опашките. Измийте ги със студена вода, отцедете и нарежете на котлети с дебелина 2-3 см.
Посолете всяко парче обилно със ситно смляна морска сол и оставете в покрита тавичка, в хладилник или на студено, леко наклонена от единия край, за да се отцеди от излишната течност за 2-3 часа.
Изхвърлите отделилата се течност, добавете още сол, ако е необходимо, и върху рибата и около нея разпределете подправките - начупените дафинови листа, зърната бахар и черен пипер, листенца пресен розмарин.
Оставете в хладилника за 48 часа, след което е скумрията готова за консумация.
Поднесете като предястие, полята с лимонов сок, олио и гарнирана с червен лук.