ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Прясно осолена скумрия

Идеална за мезе

Публикувана: 10 Декември, 2019 10:05
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9891
Рецепта на деня: Прясно осолена скумрия
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.

Осолената скумрия е сред най-предпочитаните зимни мезета за червено вино и ракия, а приготвянето ѝ не е никак трудно. С малко усилия от ваша страна ще може да сложите на трапезата си чудно мезе, а гостите направо ще си оближат пръстите.

Необходими продукти:

2 бр. скумрия
2 с.л. смляна морска сол
черен пипер на зърна
2 зърна бахар
2 бр. дафинов лист
2 стръка розмарин

Начин на приготвяне:

Почистете скумриите от вътрешностите, главата, перките и опашките. Измийте ги със студена вода, отцедете и нарежете на котлети с дебелина 2-3 см.

Посолете всяко парче обилно със ситно смляна морска сол и оставете в покрита тавичка, в хладилник или на студено, леко наклонена от единия край, за да се отцеди от излишната течност за 2-3 часа.

Изхвърлите отделилата се течност, добавете още сол, ако е необходимо, и върху рибата и около нея разпределете подправките - начупените дафинови листа, зърната бахар и черен пипер, листенца пресен розмарин.

Оставете в хладилника за 48 часа, след което е скумрията готова за консумация.

Поднесете като предястие, полята с лимонов сок, олио и гарнирана с червен лук.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 26 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
печен рибок
1 Отговор
Пък ако има и хайвер в скумрията, става страхотна разядка към нея :)

Оценка:
-1 +9

гост
2 Отговор
Скумрия на котлети? И после "ко прайм" с малките костички?

Оценка:
-11 +1

Borislav Popov
3 Отговор
Много я обичам, потече ми слюнката като видях снимката, аз я маам с прясно сварени, топли картофи и кайсиева ракийка !

Оценка:
-2 +13

555
4 Отговор
Чудесно мезе за вино от грозде сорт "Трапезица"!
НАЗДРАВЕ!!!

Оценка:
-1 +7

Лорчето, ценител на хубавото...!
5 Отговор
Мъжът ми я прави превъзходна, това е едно много вкусно ястие, ядеш и повече ти се яде...!

Оценка:
-0 +8

ГоСт
6 Отговор
Почти по същия начин правя филенца от прясна сардела...много по-вкусна е от скумрията.Вярно, че е голяма играчка, но си заслужава. По същия начин ''зрее'' в хладилника за 4-5 часа, след което заливам със разбит с лимонов сок зехтин (т.нар ''ладолемоно) и скилидка пресован чесън...страхотно , даже сега пия една биричка с десетина филенца за мезе...

Оценка:
-1 +6

Професор Маменков
7 Отговор
Скумрията може да се осоли и цяла и ако ти се играе само на обезкостени филета.

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Петър Хубчев
Новият селекционер на българския национален отбор по футбол се надява на свръхестествена подкрепа за мача с Франция в Париж.
Те са професионалисти на много високо ниво. Учени са да не подценяват. Но, Дай Боже, с нас да се случи, макар да не вярвам."

Още бисери