Всяко ястие, чието название е обвързано с някое населено място, винаги има интересна история, която добавя още нещо към добрия му вкус. Тези сливенски милинки, освен че са пухкави и ароматни, са и повод за кулинарни междуособици между Сливен и Ямбол, където те, разбира се, се наричат ямболски. Тази рецепта отнема малко време и резултатът винаги е гарантирано отличен.
Необходими продукти:
за тестото:
20 гр. прясна мая
250 мл хладка вода
600 гр. брашно
2 яйца
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
за заливката:
75 гр. масло
2 с. л. брашно
2 щипки сол
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в хладката вода. Пресейте брашното, в средата му направете кладенче и там изсипете разтворената мая, яйцата, солта и захарта. Омесете меко тесто, след което го накъсайте и оформете на 40 малки топчета, които се подреждат на разстояние 1 см едно от друго в намазнена тавичка с диаметър 30 см. Оставете ги в топло помещение да втасат за около час, докато запълнят тавичката и си удвоят обема.
Разтопете маслото и в него разбъркайте брашното и солта. С приготвената заливка намажете втасалите милинки и печете в загрята на 190° С фурна, докато се зачервят.
Поднесете ги поръсени с пудра захар или със сирене.