Отидете към основна версия

5 087 13

Рецепта на деня: Сливенски милинки

  • милинки-
  • тестени изделия-
  • сливенски-
  • тесто-
  • какво да сготвя-
  • закуска

С гарантирано отличен вкус

Снимка: Shutterstock

Всяко ястие, чието название е обвързано с някое населено място, винаги има интересна история, която добавя още нещо към добрия му вкус. Тези сливенски милинки, освен че са пухкави и ароматни, са и повод за кулинарни междуособици между Сливен и Ямбол, където те, разбира се, се наричат ямболски. Тази рецепта отнема малко време и резултатът винаги е гарантирано отличен.

Необходими продукти:

за тестото:

20 гр. прясна мая

250 мл хладка вода

600 гр. брашно

2 яйца

1 с. л. захар

1 ч. л. сол

за заливката:

75 гр. масло

2 с. л. брашно

2 щипки сол

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в хладката вода. Пресейте брашното, в средата му направете кладенче и там изсипете разтворената мая, яйцата, солта и захарта. Омесете меко тесто, след което го накъсайте и оформете на 40 малки топчета, които се подреждат на разстояние 1 см едно от друго в намазнена тавичка с диаметър 30 см. Оставете ги в топло помещение да втасат за около час, докато запълнят тавичката и си удвоят обема.

Разтопете маслото и в него разбъркайте брашното и солта. С приготвената заливка намажете втасалите милинки и печете в загрята на 190° С фурна, докато се зачервят.

Поднесете ги поръсени с пудра захар или със сирене.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини