Last news in Fakti

15 Декември, 2019 10:05 5 061 13

Рецепта на деня: Сливенски милинки

  • милинки-
  • тестени изделия-
  • сливенски-
  • тесто-
  • какво да сготвя-
  • закуска

С гарантирано отличен вкус

Рецепта на деня: Сливенски милинки - 1
Снимка: Shutterstock

Всяко ястие, чието название е обвързано с някое населено място, винаги има интересна история, която добавя още нещо към добрия му вкус. Тези сливенски милинки, освен че са пухкави и ароматни, са и повод за кулинарни междуособици между Сливен и Ямбол, където те, разбира се, се наричат ямболски. Тази рецепта отнема малко време и резултатът винаги е гарантирано отличен.

Необходими продукти:

за тестото:

20 гр. прясна мая

250 мл хладка вода

600 гр. брашно

2 яйца

1 с. л. захар

1 ч. л. сол

за заливката:

75 гр. масло

2 с. л. брашно

2 щипки сол

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в хладката вода. Пресейте брашното, в средата му направете кладенче и там изсипете разтворената мая, яйцата, солта и захарта. Омесете меко тесто, след което го накъсайте и оформете на 40 малки топчета, които се подреждат на разстояние 1 см едно от друго в намазнена тавичка с диаметър 30 см. Оставете ги в топло помещение да втасат за около час, докато запълнят тавичката и си удвоят обема.

Разтопете маслото и в него разбъркайте брашното и солта. С приготвената заливка намажете втасалите милинки и печете в загрята на 190° С фурна, докато се зачервят.

Поднесете ги поръсени с пудра захар или със сирене.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    2 7 Отговор
    Ямболски са си, ама в Сливен лъжат, че те са ги измислили.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Екмек

    2 5 Отговор
    В Хасково и Кърджали припяваме от Корана, докато се пекат и държим ръцете до фурната, да се греем.

    Коментиран от #4

  • 3 Лорчето от красивия град...!

    3 1 Отговор
    Обожавам милинки със пудра захар и отдолу със една специална мазна коричка (Това е между другото, едно време на,, милиционерите,, им казваха,, милинки,, така и не разбрах, защо...?!)

    Коментиран от #10

  • 4 Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Екмек":

    Хахсхаха
  • 5 Какво

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Johansson":

    беше Ямбол
  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Johansson":

    Абе по принцип са котленски, ама карай да върви :)
  • 7 Xa xa xa

    1 0 Отговор
    Къф слиен и къф ямбол е ?Казанлъшките цигани праят най-добррите закуски даже в слиен го знаем и наистина са майстори евала
  • 8 Плевен даге

    0 0 Отговор
    А за сливенско пико рецептичка?

    Коментиран от #9

  • 9 Е ти пък

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Плевен даге":

    Децата я знаят от поне 10 години, да верно незнаят кой е Ботев и Левски ама формулата се знае
  • 10 Лорче

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лорчето от красивия град...!":

    А милинки с 💩💩💩 папкаш ли ?!

    Коментиран от #12

  • 11 Софиянка

    1 0 Отговор
    Тези милинки съм си ги купувала в София подимаето "ямболски милинки" Сливенци да не си присвояват чужди рецепти.

    Коментиран от #13

  • 12 Курво

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лорче":

    Папкай ти и без това, всеки ден ядеш това...!
  • 13 Купувала си в София

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянка":

    Сливенски милинки правени от ямболски цигани!0/