Отидете към основна версия

3 374 10

Рецепта на деня: Чушки с боб

  • чушки-
  • боб-
  • постно-
  • бъдни вечер-
  • какво да сготвя

Традиционно постно ястие

Снимка: Shutterstock

Рецептата за пълнени сухи чушки с боб е типична за националната ни кухня, съчетавайки аромата на сухите чушки и боб. Тези два продукта перфектно се допълват един друг. Сервират се като едно от ястията на празничната трапеза на Бъдни вечер.

Необходими продукти:

500 г боб

12 сухи чушки

2 глави лук

1 стрък праз

олио

джоджен

чубрица

дафинов лист

сол

червен пипер

Начин на приготвяне:

Накиснете предварително боба за една нощ. Сварете го, отцедете от водата и го намчакайте. Лука и праза нарежете на ситно и ги задушете в олио. Добавете намачкания боб, подправките (джоджен, чубрица, дафинов лист, сол и черен пипер). В тенджера загрейте вода, в която да попарите чушките за 2-3 минути. Извадете ги и ги отцедете. Напълнете ги с бобената смес, но без дафиновия лист. Чушките подредете в тавичка, залейте се с водата от боба и печете в умерено загрята фурна.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини