Рецептата за пълнени сухи чушки с боб е типична за националната ни кухня, съчетавайки аромата на сухите чушки и боб. Тези два продукта перфектно се допълват един друг. Сервират се като едно от ястията на празничната трапеза на Бъдни вечер.
Необходими продукти:
500 г боб
12 сухи чушки
2 глави лук
1 стрък праз
олио
джоджен
чубрица
дафинов лист
сол
червен пипер
Начин на приготвяне:
Накиснете предварително боба за една нощ. Сварете го, отцедете от водата и го намчакайте. Лука и праза нарежете на ситно и ги задушете в олио. Добавете намачкания боб, подправките (джоджен, чубрица, дафинов лист, сол и черен пипер). В тенджера загрейте вода, в която да попарите чушките за 2-3 минути. Извадете ги и ги отцедете. Напълнете ги с бобената смес, но без дафиновия лист. Чушките подредете в тавичка, залейте се с водата от боба и печете в умерено загрята фурна.