Отидете към основна версия

25 296 10

Рецепта на деня: Орехова торта

  • орехи-
  • торта-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Десерт за всякакви поводи

Снимка: Shutterstock

Прекрасна торта - орехова, сочна, с лек вкус на алкохол и бял шоколад. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти:

8 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. галета
3 с.л. брашно
400 г смляни орехи

100 мл ром/коняк

ЗА КРЕМА:

700 мл прясно мляко
8 с.л. захар
ванилия
2 с.л. брашно
1/2 пакетче масло

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта с миксер до побеляване. Бавно, лъжица по лъжица, прибавете галетата и брашното /като редувате 1 л. галета, 1 л. брашно/, като за кейково тесто, но ако започне да става прекалено гъсто, се намалява едно от двете.

Прибавете и ситно смлените орехи. Намажете с масло формата /24-26 см/ с падащ борд и печете блата около 30-40 мин. на 160-170 градуса, като накрая повечето време се суши.

Когато изстине, го разрежете на две части и сиропирайте с ром/коняк. Намажете с крем, който се приготвя по стандартния начин от посочените продукти за крема без маслото, пише gotvach.bg.

Сложете 500 мл мляко да се загрява със захарта. Отделно разбийте брашното с останалото мляко и при непрекъснато разбиване добавете към горещото мляко. Ароматизирайте с ванилия и бъркайте, докато се сгъсти.

След като кремът се охлади напълно, смесете и разбийте внимателно с предварително разбитото на пяна меко масло. Температурите на крема и маслото трябва да са еднакви.

Отгоре ореховата торта се намазва с останалия крем и може да се добават шоколадови стърготини. Държи се няколко часа в хладилник, за да може добре да поеме.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.

Свързани новини