Отидете към основна версия

3 Януари, 2020 10:05, обновена 3 Януари, 2020 10:05 16 698 13

Рецепта на деня: Домашен суджук

  • суджук-
  • месо-
  • кайма-
  • подправки-
  • какво да сготвя-
  • домашен

Лесна и проверена от рецепта

Снимки: Shutterstock

Домашният суджук е едно от любимите кулинарни изделия на българската трапеза от векове. Приготвя се от най-различни видове месо, но най-разпространен е от телешко, свинско и точно подбрани подправки. S kafeto.com предлага лесна и проверена от рецепта, която дава перфектен резултат и продукт, от който със сигурност ще си оближете пръстите.

Необходими продукти:

4 килограма телешко месо от бута

3 килограма свинска плешка или бут

3 килограма свински гърди

200 грама сол

50 грама черен пипер

70 грама кимион

50 грама кафява захар

10 грама кардамон

30 грама мащерка

30 грама чубрица

телешки или свински черва

500 милилитра хубаво българско червено вино

30 счукани на прах хапчета витамин С

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на малки парчета и го смесете с подправките, виното и стритите хапчета витамин С. Завийте го с домакинско фолио отгоре и го оставете на хладно място за едно денонощие.

Смелете месото с машинка. С приставката за пълнене напълнете получената кайма в червата, които предварително сте накиснали за половин час в хладка вода.

Връзвайте суджуците с канап или по-дебела връв през 25 сантиметра. Окачете суджуците на хладно и проветриво място. Веднъж дневно ги минавайте с точилка, за да придобият сплескана форма.

След 2 до 3 седмици суджуците вече са готови за трапезата. Когато ви харесат достатъчно на вкус, можете да ги съхранявате във фризера, увити в найлонови пликчета. За по-нетърпеливите има и вариант да не чакат 2-3 седмици, а да започнат кулинарното приключение веднага – просто трябва да запекат пресния суджук в тиган и да си сипят една чаша хубаво червено вино.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Свързани новини