Домашният суджук е едно от любимите кулинарни изделия на българската трапеза от векове. Приготвя се от най-различни видове месо, но най-разпространен е от телешко, свинско и точно подбрани подправки. S kafeto.com предлага лесна и проверена от рецепта, която дава перфектен резултат и продукт, от който със сигурност ще си оближете пръстите.
Необходими продукти:
4 килограма телешко месо от бута
3 килограма свинска плешка или бут
3 килограма свински гърди
200 грама сол
50 грама черен пипер
70 грама кимион
50 грама кафява захар
10 грама кардамон
30 грама мащерка
30 грама чубрица
телешки или свински черва
500 милилитра хубаво българско червено вино
30 счукани на прах хапчета витамин С
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на малки парчета и го смесете с подправките, виното и стритите хапчета витамин С. Завийте го с домакинско фолио отгоре и го оставете на хладно място за едно денонощие.
Смелете месото с машинка. С приставката за пълнене напълнете получената кайма в червата, които предварително сте накиснали за половин час в хладка вода.
Връзвайте суджуците с канап или по-дебела връв през 25 сантиметра. Окачете суджуците на хладно и проветриво място. Веднъж дневно ги минавайте с точилка, за да придобият сплескана форма.
След 2 до 3 седмици суджуците вече са готови за трапезата. Когато ви харесат достатъчно на вкус, можете да ги съхранявате във фризера, увити в найлонови пликчета. За по-нетърпеливите има и вариант да не чакат 2-3 седмици, а да започнат кулинарното приключение веднага – просто трябва да запекат пресния суджук в тиган и да си сипят една чаша хубаво червено вино.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 няма прасета няма проблем
10:17 03.01.2020
2 Банкя
10:37 03.01.2020
3 Значи Байо
10:38 03.01.2020
4 А ви кажем па я
11:00 03.01.2020
5 Цацар Сотиров
11:05 03.01.2020
6 боцмана
11:33 03.01.2020
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Лканов
15:03 03.01.2020
12 бг гурме мираж
15:21 03.01.2020
13 Посерко
16:13 04.01.2020