3 Януари, 2020 10:05, обновена 13 Юли, 2022 13:02 16 590 13

Рецепта на деня: Домашен суджук

  • суджук-
  • месо-
  • кайма-
  • подправки-
  • какво да сготвя-
  • домашен

Лесна и проверена от рецепта

Рецепта на деня: Домашен суджук - 1
Снимки: Shutterstock

Домашният суджук е едно от любимите кулинарни изделия на българската трапеза от векове. Приготвя се от най-различни видове месо, но най-разпространен е от телешко, свинско и точно подбрани подправки. S kafeto.com предлага лесна и проверена от рецепта, която дава перфектен резултат и продукт, от който със сигурност ще си оближете пръстите.

Необходими продукти:

4 килограма телешко месо от бута

3 килограма свинска плешка или бут

3 килограма свински гърди

200 грама сол

50 грама черен пипер

70 грама кимион

50 грама кафява захар

10 грама кардамон

30 грама мащерка

30 грама чубрица

телешки или свински черва

500 милилитра хубаво българско червено вино

30 счукани на прах хапчета витамин С

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на малки парчета и го смесете с подправките, виното и стритите хапчета витамин С. Завийте го с домакинско фолио отгоре и го оставете на хладно място за едно денонощие.

Смелете месото с машинка. С приставката за пълнене напълнете получената кайма в червата, които предварително сте накиснали за половин час в хладка вода.

Връзвайте суджуците с канап или по-дебела връв през 25 сантиметра. Окачете суджуците на хладно и проветриво място. Веднъж дневно ги минавайте с точилка, за да придобият сплескана форма.

След 2 до 3 седмици суджуците вече са готови за трапезата. Когато ви харесат достатъчно на вкус, можете да ги съхранявате във фризера, увити в найлонови пликчета. За по-нетърпеливите има и вариант да не чакат 2-3 седмици, а да започнат кулинарното приключение веднага – просто трябва да запекат пресния суджук в тиган и да си сипят една чаша хубаво червено вино.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма прасета няма проблем

    24 3 Отговор
    От какво да си направим домашен суджук? От избитите от властта домашни прасета? Десетки хиляди бяха избити без да са заразени, заради безхаберието и некомпетентността на властите!
  • 2 Банкя

    16 2 Отговор
    За рецептата най добре питайте Б.Б.
  • 3 Значи Байо

    9 1 Отговор
    Ако ще правим суджуци искаме малко свинско от Портата на Суджуците, рИзбираш ли.
  • 4 А ви кажем па я

    9 1 Отговор
    Тате закла прасетата още лятото-когато тръгнаха бирниците долни да ги трепат по селата.Турихме ги у фризерите и декември направихме суджуците.Тате вика така-ББ да ми еде дедовия-няма да му дам свинете-ако требе с брадвата ще ги маам на портите.И сега си лапаме суджуци и ни е през шпека за свинската чума
  • 5 Цацар Сотиров

    7 0 Отговор
    Нито един суджук не е достигнал до мутро-премиера Борисофф
  • 6 боцмана

    9 1 Отговор
    Благодаря за рецептата , но не смятам да правя суджук , защото едни момчета на които шефа им не яде суджук , ще дойдат и ще ми ги вземат.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лканов

    1 0 Отговор
    И защо се слага витамин С?
  • 12 бг гурме мираж

    1 0 Отговор
    Дъвчейки Суровия си мечтаеш за Суджука!
  • 13 Посерко

    1 3 Отговор
    Всяка сутрин вадя суджуци в тоалетната. Който е гладен да заповяда.