Отидете към основна версия

5 055 6

Рецепта на деня: Телешко по бургундски

  • телешко-
  • месо-
  • бургундски-
  • какво да сготвя

Ала Джулия Чайлд

Снимка: Shutterstock

Това френско ястие прилича донякъде на нашия винен кебап, но като всяко френско нещо е доста по-пипкаво и времеемко. Резултатът обаче си заслужава отделеното време и усилия.

Необходими продукти:

1.5 кг телешко месо

200 гр бекон

2 глави лук

3 моркова

300 мл червено вино

2 ч.ч. телешки бульон

1 с.л. доматено пюре

200 гр гъби

сол

черен пипер

дафинов лист

мащерка

магданоз

масло

Начин на приготвяне:

Нарежете бекона на жулиени и го запържете. Извадете го в чиния, а в същия тиган сипете зехтин или олио и запържете едро нарязаното месо. След като се позапържи, го извадете в чиния.

Долейте малко мазнина в тигана и запържете лука, нарязан на полумесеци и морковите.

След няколко минути върнете бекона и телешкото в тигана. Налейте бульона, виното, доматеното пюре и подправките. Ястието се оставя да поври 10-15 минути.

След това се похлупва и се слага във фурната на 190-200 градуса за около 2 часа. Ако е необходимо, по време на готвенето може да долеете вода.

След около два часа извадете ястието от фурната и към него прибавете гъбите, нарязани на полумесеци. Долейте още малко бульон или вода и върнете обратно във фурна за още 35-40 минути.

Поднесете със сварена паста или картофено пюре.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини