Отидете към основна версия

9 855 11

Рецепта на деня: Торта "Тофифи"

  • торта-
  • шоколад-
  • сметана-
  • бонбони-
  • тофифи-
  • какво да сготвя-
  • десерт

Неустоим вкус

Снимка: Shutterstock

В най-празничния ден на месец март можете да си позволите повече от един бонбон, затова ви предлагаме да си направите торта „Тофифи“. Ето и рецептата:

Необходими продукти:

6 яйца

120 гр черен шоколад

120 гр брашно

160 гр захар

120 гр краве масло

40 гр пудра захар

За първия крем:

200 мл течна сметана

200 гр млечен шоколад с лешници

За втория крем:

200 мл течна сметана

100 гр захар

За украсата:

1 пакет карамелени бонбони

1 кутия бонбони "Тофифи"

100 гр черен шоколад

100 мл течна сметана

Начин на приготвяне:

За блата:

В две купи разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците със захарта на пухкав сняг, а жълтъците разбийте с пудрата захар.

Разтопете шоколада на водна баня. Към него добавете маслото и разбъркайте добре. Прибавете шоколадовата смес към жълтъчната. Към получилата се смес започнете да прибавяте белтъците и пресятото брашно на порции. Разбърквайте внимателно сместа с шпатула, за да остане сместа пухкава.

Изсипете я в кръгла тава с падащо дъно с размер около 24 см в диаметър, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна на средно ниво за около 30 минути. Проверете с клечка дали блатът е готов. След като се изпече, го оставете да се охлади във формата. Изстиналият блат разрежете на три по хоризонтал.

За първия крем:

Загрейте сметаната на котлона, след което прибавете начупения на парченца шоколад и бъркайте, докато се разтопи.

В кръглата тава, в която изпекохте блата, започнете да редите тортата. Поставете първия блат, изсипете шоколадовия ганаш с лешници и разпределете отгоре половината от карамелените бонбони, предварително нарязани на малки парчета.

Поставете втория блат. Върху него изсипете 2/3 от втория крем (предварително разбит на сняг), а отгоре останалата половина карамелени бонбони.

Покрийте с третия блат.

Поставете тортата в хладилника да се охлади малко, а през това време пригответе украсата.

За украсата:

Затоплете 100 мл течна сметана и прибавете 100 г начупен шоколад. Към заделената сметана прибавете малко от този ганаш, така че да се получи бежов крем.

Извадете тортата от ринга и с част от крема намажете тортата отстрани. Изсипете останалия ганаш в центъра на тортата и украсете с бонбоните "Тофифи".

Оставете тортата в хладилника, за да стегне хубаво.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини