Сьомгата се смята и за един от най-добрите източници на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Предпочитана храна е и заради протеина, съдържащ се в нея. А приготвянето ѝ по тази рецепта става изключително здравословно и бързо.
Необходими продукти:
500 гр. филе от сьомга
150 гр. мед
4 бр. скилидки чесън
1/2 ч.ч. дижонска горчица
1/2 лимон
1 с.л. зехтин
1 щипка люспи от червен пипер
1 щипка лют червен пипер
2 щипки морска сол
2 щипки черен пипер
1 щипка кориандър
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 °C.
В купа смесете меда, горчицата, нарязаните на ситно скилидки чесън, сока от половин лимон, зехтина, двата вида червен пипер, солта и черния пипер. Разбъркайте добре и оставете настрана.
Сложете голямо парче фолио в тава за печене. Поставете сьомгата, изсипете сместа от медена горчица върху нея и я разстелете равномерно. Поръсете отново със сол и черен пипер. Завийте напълно сьомгата от всички страни с фолио, така че сосът да не изтича.
Печете около 10-15 минути. След това внимателно разгърнете фолиото и гответе още 2-3 минути на средна температура, за да получите хрупкава коричка.
Гарнирайте с кориандър и резени лимон и веднага сервирайте, пише myfood.bg.