Отидете към основна версия

4 736 11

Авиокомпания изхвърли всичките си стюардеси

  • авиокомпания-
  • стюардеси-
  • icelandair-
  • освобождава-
  • коронавирус-
  • служители

Пилотите ще поемат част от задълженията на салонния персонал

Снимка: shutterstock

Авиокомпания обяви, че съкращава всичките си стюарди и стюардеси. В безпрецедентното решение се посочва, че временно пилотите ще поемат част от задълженията на стюардесите по осигуряване на безопасността на пътниците на борда.

Мярката влиза в сила на 20 юли.

С този нестандартен ход исландската Icelandair слага край на продължилия месец спор с профсъюза на салонния персонал, съобщава Business Insider.

„Icelandair ще премахне за постоянно позициите на салонния персонал и за постоянно няма да продължава взаимоотношенията между двете страни“, се посочва в изявлението на компанията.

Въпреки решението пилотите все пак няма да прекарват много време в салона, бутайки колички и обслужвайки пътниците. Услугите ще продължат да бъдат „минимални“, каквито са и в момента заради ситуацията с коронавируса.

Стюардите и стюардесите, обаче, играят основна роля в поддържането на безопасността на полета, особено в случай на извънредна ситуация. Не е ясно как точно един пилот ще изпълнява ролята на стюард, особено когато е бил уведомен за това едва два дни по-рано.

Също така не е ясно и дали подобен ход е законен в регионите, в които Icelandair лети. Сред тях са САЩ и ЕС.

В САЩ стюардите трябва да минат през различни обучения, преди да станат лицензирани служители.

Исландската авиокомпания, както и всички останали по света, понесоха тежък удар заради коронавируса и броят на пътниците им рязко намаля. През май 2019 години на нейните самолети са летели 419 000 души. През май 2020 пътниците са били едва 3100.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини