Отидете към основна версия

2 343 5

Инстаграм обвини Мадона за разпространение на фалшиви новини

  • madonna-
  • covid-19-
  • мадона-
  • инстаграм-
  • фалшива информация-
  • конспиративна теория-
  • коронавирус-
  • цензура

Социалната мрежа цензурира публикация на певицата с конспиративна теория за COVID-19

Снимка Архив: EPA/БГНЕС

Поп звездата Мадона беше подложена на цензура от Instagram, след като сподели със своите 15 милиона последователи видео с конспиративна теориз за коронавируса.

В публикацията си певицата твърди, че вече е намерена ваксина за COVID-19, но е била скрита, за да „остави богатите да станат по-богати, а бедните и болните да станат по-болни".

Instagram замъгли видеоклипа и постави надпис, който гласи: "Невярна информация".

Тя прикрепи видео на американската лекарка Стела Имануел, която хвали хидроксихлорохина като чудодеен коронавирусен лек. Различни клипове от речта на Имануел се разпространиха бързо в интернет през последните дни, въпреки че хидроксихлорохинът, антималарийно лекарство, според данните не се е оказал ефективен срещу COVID-19.

"Премахнахме това видео за отправяне на невярни твърдения относно лечения и методи за профилактика на COVID-19. Хората, които реагираха, коментираха или споделиха това видео, ще видят съобщения, насочващи ги към авторитетна информация за вируса.", заяви говорител на Facebook, който през 2012 г. закупи правата над Instagram.

По-късно клипът беше изтрит от страницата на Мадона в Instagram, но не и преди феновете да протестират срещу решението ѝ да сподели публикацията. Сред тях беше и поп звездата Ани Ленъкс, която коментира: "Това е пълна лудост !!! Не мога да повярвам, че одобрявате това опасно шарлатарство. Надяваме се, че профилът ви е бил хакнат и тъкмо ще щяла да го обявите.“

Президентът Тръмп тази седмица туитва няколко клипа към своите 84 милиона последователи, преди туитовете да бъдат премахнати. Синът му Доналд Тръмп-младши бе временно блокиранот Туитър, след като също сподели части от видеото.

"Никой няма нужда да бъде болен. Този вирус има лек - нарича се хидроксихлорохин", възкликва Имануил във видеото, застанала на стъпалата на Върховния съд във Вашингтон с лекари. Тя също се нахвърля срещу маските за лице и блокировките.

Мадона заяви, че през май е преболедувала коронавируса, който я е принудил да отложи концерти в Париж по-рано през годината.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини