Грузинският лаваш е вид хляб. Той може да бъде под различни форми - да се разточва на тънък лист, но и да се изпече, така че да е по-дебел и пухкав. Днес actualno.com показват как да приготвите втория вариант.
Необходими продукти:
1 кг брашно
250 мл вода
7 гр суха мая
1 с. л. сол
1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Пресейте 200-250 г от брашното в купа. Добавете топла вода, маята и захарта. Ако сместа се получи много твърда, добавете вода.
Оставете на топло място за 20-на минути. Може да ползвате и фурната на 50 градуса. След това добавете солта и започнете да прибавяте останалата част от брашното, като замесвате постепенно. Покрийте с кърпа и оставете да втасва от 30 мин. до 1 час.
Посипете тавата за печене с брашно. Оформете тестото като лодка, издължен ромб. В средата направете дупка, за да не се образуват балончета.
Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути.