Отидете към основна версия

6 146 7

Рецепта на деня: Грузински лаваш

  • лаваш-
  • хляб-
  • какво да сготвя

Направете си пухкав домашен хляб

Снимка: Shutterstock

Грузинският лаваш е вид хляб. Той може да бъде под различни форми - да се разточва на тънък лист, но и да се изпече, така че да е по-дебел и пухкав. Днес actualno.com показват как да приготвите втория вариант.

Необходими продукти:

1 кг брашно

250 мл вода

7 гр суха мая

1 с. л. сол

1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Пресейте 200-250 г от брашното в купа. Добавете топла вода, маята и захарта. Ако сместа се получи много твърда, добавете вода.

Оставете на топло място за 20-на минути. Може да ползвате и фурната на 50 градуса. След това добавете солта и започнете да прибавяте останалата част от брашното, като замесвате постепенно. Покрийте с кърпа и оставете да втасва от 30 мин. до 1 час.

Посипете тавата за печене с брашно. Оформете тестото като лодка, издължен ромб. В средата направете дупка, за да не се образуват балончета.

Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Свързани новини