Необходими продукти:
боб 1 чаена чаша
кисело зеле 700 грама
праз 1 стрък
олио 1 кафена чаша
червен пипер 1 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Боба подготвяте така, както когато готвите само боб. Накиснете го, може даже още от вечерта. На другата сутрин отцедете боба, сложете го в тенджера със студена вода, сложете на котлона да заври и след като заври излейте водата и добавете отново вода, колкото да го покрие и сложете на котлона. Нарежете ⅔ от праза на ситно и го добавете към боба и го оставете да ври. Вместо праз може да ползвате и лук.
Междувременно, докато бобът ври, нарежете киселото зеле на ситно и заедно с 1-2 чаени чаши зелев сок го сложете също да ври. Зелето и бобът трябва да са напълно сварени преди да се смесят.
След като бобът и зелето са готови, ги смесвате, като преди това отцедете водата на боба, ако е много. Нарязвате на ситно останалия праз и заедно с червения пипер ги запържвате в 4-5 лъжици олио.
След като празът омекне, го добавете в тенджерата с боб и кисело зеле и отново сложете ястието на котлона. След като поври няколко минути, ястието е готово да бъде сервирано.
Бобът с кисело зеле на фурна е още по-вкусен, ако го запечете за около 10-15 минути на фурна, пише struma.bg.