Last news in Fakti

14 Ноември, 2020 16:05 10 108 19

Рецепта за вечеря: Боб с кисело зеле

  • кисело зеле-
  • боб-
  • на фурна-
  • какво да сготвя

Запечен на фурна за още по-добър вкус

Рецепта за вечеря: Боб с кисело зеле - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

боб 1 чаена чаша

кисело зеле 700 грама

праз 1 стрък

олио 1 кафена чаша

червен пипер 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

Боба подготвяте така, както когато готвите само боб. Накиснете го, може даже още от вечерта. На другата сутрин отцедете боба, сложете го в тенджера със студена вода, сложете на котлона да заври и след като заври излейте водата и добавете отново вода, колкото да го покрие и сложете на котлона. Нарежете ⅔ от праза на ситно и го добавете към боба и го оставете да ври. Вместо праз може да ползвате и лук.

Междувременно, докато бобът ври, нарежете киселото зеле на ситно и заедно с 1-2 чаени чаши зелев сок го сложете също да ври. Зелето и бобът трябва да са напълно сварени преди да се смесят.

След като бобът и зелето са готови, ги смесвате, като преди това отцедете водата на боба, ако е много. Нарязвате на ситно останалия праз и заедно с червения пипер ги запържвате в 4-5 лъжици олио.

След като празът омекне, го добавете в тенджерата с боб и кисело зеле и отново сложете ястието на котлона. След като поври няколко минути, ястието е готово да бъде сервирано.

Бобът с кисело зеле на фурна е още по-вкусен, ако го запечете за около 10-15 минути на фурна, пише struma.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма

    21 1 Отговор
    По-вкусно от това. Чудесно ястие.

    Коментиран от #11

  • 2 Боби Зелев

    25 4 Отговор
    Много вкусно, но сместта е взривоопасна...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Г-н Пръдлев

    28 2 Отговор
    Вкусно е, ама много се пърди!!!

    Коментиран от #15, #17

  • 5 дедо Мраз

    26 2 Отговор
    Зелето още не е втасало. Това е манджа за Януари. Който има филе или сланинка + винце, става зимна приказка.
  • 6 И райграс

    6 3 Отговор
    Дедо Мрас, към винцету за по смело намигане към отсрещно седящия....!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спартанска диета

    6 6 Отговор
    1 бурканче домашна лютеница изсипваш в тиган и леко запържваш без олио, след малко добавяш едно бурканче боб и си готов.
  • 9 Йозеф

    17 3 Отговор
    Всичко е така, ама като поврят малко се махат, сипват се заедно с водата в дълбока тава, в средата се набива едно свинско джоланче с кожа и се слага във фурна да се пече на 150 градуса 3-4 часа. И пак кана вино.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Има Има

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Няма":

    Свинска тлъста пържола,киселото зеле за мезе на ракийката,маалко боб за гарнитура....

    Коментиран от #16

  • 12 Супер

    7 1 Отговор
    че ме подсетихте за тая нашенска вкусотия , за която почти всеки дом си има традиционна рецепта !
  • 13 Не така

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Йозеф":

    Свинското джоланче/задно по възможност/ се поставя ВНИМАТЕЛНО,и с нужното уважение в тавата! И най-малко кана вино! Наздраве...
  • 14 пройчо

    5 2 Отговор
    Много по-добро от вчерашното" прасешко със сос Грейви"...бравос Вени, найс )
  • 15 Нема а се

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Г-н Пръдлев":

    пуашиш! Слагам тапи всякакви!
  • 16 Така, се привличат свинари

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Има Има":

    С нищу другу....!
  • 17 един от многото

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Г-н Пръдлев":

    Хубав човек , лоши неща не държи в себе си!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.