Отидете към основна версия

7 046 7

Рецепта за вечеря: Ропа Виеха - телешко задушено със зеленчуци

  • ропа виеха-
  • телешко-
  • кубинска кухня-
  • зеленчуци-
  • какво да сготвя

Кубински специалитет

Снимкa: Shutterstock

Куба може да предложи много, когато става въпрос за храна. Комбинацията от испанско, африканско, индианско и отчасти азиатско влияние я прави изключително колоритна. Ропа Виеха е едно от класическите и оригинални национални ястия. Името му буквално означава "стари дрехи", тъй като месото се приготвя, докато стане толкова нежно, че може да бъде нарязано на нещо, което прилича на купчина парцали. Ако искате да пренесете част от кубинската кухня вкъщи, може да използвате тази рецепта.

Необходими продукти:

1 кг телешко

1 червена чушка

1 зелена чушка

1 глава лук

4 скилидки чесън

100 грама пушен бекон

400 грама домати на кубчета от консерва

2 с.л. доматен концентрат

500 мл телешки бульон

150 г зелени маслини (без костилки)

2 печени червени чушки

30 мл бял винен оцет

150 мл бяло вино

1 ч.л.риган

1 ч.л.кимион

1 ч.л.пушен червен пипер

1 /2 ч.л.суха мащерка

2 дафинови листа

30 грама каперси

сол и черен пипер на вкус

магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Телешкото се реже на три парчета. Овкусява се със сол и черен пипер.

Беконът се нарязва на кубчета и се запича в сгорещен съд с дебело дъно. Щом стане златист и пусне мазнината си, се изважда.

Месото се запържва в отделилата се от бекона мазнина, от двете страни, до златисто. Изважда се, а на негово място се слагат нарязаните на ивички лук, червена и зелена чушка и накълцаните скилидки чесън. Ако е нужно, се добавя малко маслиново масло.

Когато зеленчуците започнат да се карамелизират, се подправя с ригана, кимиона, мащерката, дафиновия лист и червения пушен пипер. Разбърква се. Прибавят се оцетът, виното, доматите, доматеният концентрат и бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер. Връща се месото и се готви 2 часа, докато омекне.

След това се изважда, а в соса се слагат беконът, разполовените каперси и маслини и печените чушки, нарязани на ивички. Готви се 10 минути на слаб огън. Месото се разкъсва с вилица, връща се в съда и ястието се готви още 5 минути.

Поднася се, поръсено с наситнен магданоз и по желание – със сварен ориз.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини