Last news in Fakti

1 Декември, 2020 16:05 6 974 7

Рецепта за вечеря: Ропа Виеха - телешко задушено със зеленчуци

  • ропа виеха-
  • телешко-
  • кубинска кухня-
  • зеленчуци-
  • какво да сготвя

Кубински специалитет

Рецепта за вечеря: Ропа Виеха - телешко задушено със зеленчуци - 1
Снимкa: Shutterstock

Куба може да предложи много, когато става въпрос за храна. Комбинацията от испанско, африканско, индианско и отчасти азиатско влияние я прави изключително колоритна. Ропа Виеха е едно от класическите и оригинални национални ястия. Името му буквално означава "стари дрехи", тъй като месото се приготвя, докато стане толкова нежно, че може да бъде нарязано на нещо, което прилича на купчина парцали. Ако искате да пренесете част от кубинската кухня вкъщи, може да използвате тази рецепта.

Необходими продукти:

1 кг телешко

1 червена чушка

1 зелена чушка

1 глава лук

4 скилидки чесън

100 грама пушен бекон

400 грама домати на кубчета от консерва

2 с.л. доматен концентрат

500 мл телешки бульон

150 г зелени маслини (без костилки)

2 печени червени чушки

30 мл бял винен оцет

150 мл бяло вино

1 ч.л.риган

1 ч.л.кимион

1 ч.л.пушен червен пипер

1 /2 ч.л.суха мащерка

2 дафинови листа

30 грама каперси

сол и черен пипер на вкус

магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Телешкото се реже на три парчета. Овкусява се със сол и черен пипер.

Беконът се нарязва на кубчета и се запича в сгорещен съд с дебело дъно. Щом стане златист и пусне мазнината си, се изважда.

Месото се запържва в отделилата се от бекона мазнина, от двете страни, до златисто. Изважда се, а на негово място се слагат нарязаните на ивички лук, червена и зелена чушка и накълцаните скилидки чесън. Ако е нужно, се добавя малко маслиново масло.

Когато зеленчуците започнат да се карамелизират, се подправя с ригана, кимиона, мащерката, дафиновия лист и червения пушен пипер. Разбърква се. Прибавят се оцетът, виното, доматите, доматеният концентрат и бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер. Връща се месото и се готви 2 часа, докато омекне.

След това се изважда, а в соса се слагат беконът, разполовените каперси и маслини и печените чушки, нарязани на ивички. Готви се 10 минути на слаб огън. Месото се разкъсва с вилица, връща се в съда и ястието се готви още 5 минути.

Поднася се, поръсено с наситнен магданоз и по желание – със сварен ориз.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Блондин

    7 1 Отговор
    Вечерята започва се с кисело зеле, домашарка и момини гърди.
  • 2 ПиПи

    3 0 Отговор
    Чудесна рецепта и ястие. Благодаря на Факти.бг
  • 3 Госпожо благодаря

    4 0 Отговор
    От сърце за вкусната рецепта...!
  • 4 РАДИО ЕЛТО

    3 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ВЕНИ
  • 5 Напусни Куба

    5 1 Отговор
    От кога кубинците започнаха да съчиняват рецепти? Знам, че в ресторантите въпреки листата с менюто предлагат на клиентите си това, което могат да им сготвят с налични продукти. Ако клиента държи да му се поднесе нещо от менюто, то закупчикът на ресторанта ще трябва да отиде до пазара и да купи необходимото (и пак не е сигурно, че може да го намери). И кога ще стане ястието? А тук сте ми изброили 22 основни продукта и подправки. Преди няколко дни една приятелка женена за кубинец, който в момента живее в Куба се оплакал на приятелката ми, че чакал на опашка 2 (два) часа за един дезодорант и една туба паста за зъби. С колко купона ще си набавя горните 22 продукта? Или рецептата е от колониално време? Защото вилицата на снимката е точно от тогава. Hasta la vista!

    Коментиран от #6

  • 6 Кубадински

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Напусни Куба":

    Де да знае то Венелинчето. Мисли си сигурно, че Куба е щат на Америка, нещо като Хаваите, и има всичко изброено. Младо керпеде е още, ще се отрака. Има време.
  • 7 Тити

    0 0 Отговор
    Какво общо има рецептата със икономическото състояние на Куба в момента?
    Тази рецепта може да е писана преди 60/70 години.