Отидете към основна версия

5 807 4

Рецепта на деня: Дърпана баница

  • баница-
  • дърпана-
  • сирене-
  • тесто-
  • какво да сготвя

По бабина рецепта

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

брашно - около 1 кг

сол - 1 с.л.

оцет - 1 ч.л.

вода - 500 мл

За плънката:

сирене - 400 г

яйца - 5 бр.

кисело мляко - 200 г

сода за хляб - 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

От изброените продукти се замесва тесто, разделя се на равни части, всяка част се оформя на топче.

Оформените топчета тесто се подреждат в тава и се поливат обилно с олио. Тестото се оставя да си почине и да се отпусне за 10-15 минути.

През това време се приготвя плънката, като всички продукти се смесват и разбъркват.

Взема се топче тесто и се разтегля във формата на кръг върху покривка, когато се разтегли на голяма кора, се полива с малко олио и няколко лъжици от плънката.

Навива се на руло с помощта на покривката.

Поставя се в намазана с олио тава във форма на охлювче.

Така се оформя цялата баница, оставя се да си почине около 10 минути и се пече на 180 градуса за 30-35 минути.

Изпечената дърпана баница се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Свързани новини