В буквален превод от френски Крок Мадам означава хрупкава дама. Този вкусен сандвич с шунка, меко сирене и хрупкава коричка е гарниран с яйце на очи, а понякога и с вкусен сос, пише rozali.com.
Необходими продукти за соса Морне:
около 2 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 ч.ч. високомаслено прясно мляко
50-70 г сирене Грюер
щипка индийско орехче
сол на вкус
Приготвяне на соса:
В касерола сложете маслото и веднага след като се разтопи, добавете брашното.
Използвайте телена бъркалка и при постоянно бъркане добавете прясното мляко. Оставете соса да се сгъсти за няколко минути и свалете от котлона.
Добавете настърганото сирене Грюер, овкусете по ваше желание с индийско орехче и сол.
Необходими продукти за 4 сандвича:
8 филии хляб (най-подходящ е хлябът с квас, но може и с друг)
250 г шунка слайс по ваш избор
170 г сирене Грюер
2 с.л. Дижонска горчица
4 с.л. масло
4 яйца
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Намажете всяка филия с малко сос Морне и около 1 ч.л. Дижонска горчица от едната страна.
Сложете няколко слайса шунка на едната филия, а на другата - 1/4 от настърганото сирене Грюер.
Сложете филиите една върху друга така, че шунката и сиренето Грюер да слепят вашия Крок Мадам.
Намажете сухите страни на сандвича с малко масло и сложете в предварително загрят тиган. Запечете до златисто.
След като сте направили това и с четирите сандвича, намажете ги от едната страна с останалия сос Морне и сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна за още 2-3 минути.
През това време изпържете яйцата на очи, като опитате да оставите жълтъка рохък.
Сложете по едно яйце върху всеки сандвич. Овкусете със сол и пипер и поднесете топли.