Необходими продукти:
350-400 мл вода със стайна температура
10 гр. прясна мая
1 ч.л. захар
500 гр. бяло брашно
10 гр. сол
1 таблетка витамин С
Начин на приготвяне:
Тестото не се меси, а се разбърква с дървена лопатка и се разтяга и сгъва. Първо 2-3 пъти на 15 минути, после още 5-6 пъти на около 1 час, като купата с тестото е покрита през цялото време с влажна кърпа.
След това се изсипва върху силно набрашнен плот, сгъва се като плик, поставя се в набрашнена чугунена тенджера, с остър нож отгоре са правят 2-3 недълбоки разреза.
Оставя се да втаса още веднъж.
Слага се капака, в студена фурна, пече се на 250 градуса. След около час трябва да кънти на кухо като почукате и хлябът е готов.