Отидете към основна версия

3 919 6

Рецепта за вечеря: Картофени кюфтета

  • картофени кюфтета-
  • какво да сготвя-
  • картофи-
  • пармезан-
  • кашкавал-
  • извара

Предложение в различни варианти

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 кг картофи

2 яйца

1 глава лук

1/2 връзка магданоз

1/4 чаена лъжица индийско орехче

сирене, извара, кашкавал или пармезан

Начин на приготвяне:

Измивате картофите и ги сварявате. Сварените картофи обелвате докато са топли, след което веднага ги намачквате. Оставяте намачканите картофи да изстинат. Нарязвате лука и магданоза на ситно и ги добавяте към намачканите картофи. Добавяте индийското орехче, солта (около ½ чаена лъжичка) и яйцата и разбърквате много добре.

От готовата картофена смес оформяте (с ръце, или пък със супена лъжица) кюфтета с желаната от вас големина, оваляйте в брашно и пържите в загрято олио първо от едната, а след като придобият златист цвят и от другата страна. Готовите кюфтета сложете в чиния върху домакинска хартия, за да може да се отцедят от ненужната мазнина.

Ако не обичате да пържите, или пък се опитвате да намалите калориите и да се храните здравословно, то може да изпечете картофените кюфтета в предварително загрята фурна, като наредите оформените кюфтенца върху хартия за печене.

За да направите вкуса на кюфтетата по-интересен можете да добавите извара, или пък настърган пармезан.

Ако добавяте извара, то добавете и още около ½ чаена лъжичка сол, защото в противен случай вашите картофени кюфтенца ще останат безсолни.

Друг вариант е да добавите 20 грама настърган пармезан. Разбира се, можете да замените пармезана с обикновен настърган кашкавал, но в такъв случай картофените кюфтенца няма да станат така ароматни, а идеята за добавяне на пармезан е точно в това, да се придаде малко нетрадиционен аромат на иначе малко скучните картофени кюфтенца, пише struma.bg.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини