Отидете към основна версия

8 383 122

Сексът може да ви спаси от огромен проблем, касаещ милиони хора

  • секс-
  • проблем-
  • безсъние

Оргазмът може да намали стреса и да помогне на хората, страдащи от безсъние, да заспят

Снимкa: Shutterstock

Ръководствата за помощ при безсъние рядко споменават потенциална без лекарства възможност за по-добър сън, която е безплатна и лесно достъпна за повечето хора. Сексът се оказва изключително полезен в този случай, съобщава БЛИЦ.

След оргазма нивата на окситоцин и пролактин се повишават, а нивата на кортизол падат. Здравият разум диктува, че повишаването на хормоните за добро чувство на тялото и понижаването на хормоните на стреса могат да ни помогне да спим по-добре. Има обаче малко данни за секс и сън, отчасти поради табута.

Д-р Джудит Дейвидсън, клиничен психолог и изследовател на съня в Университета на Куинс, беше изненадана от липсата на качествени изследвания върху влиянието на секса върху съня, когато написа второто издание на книгата си за самопомощ за безсъние „Заспивам“, съобщава zdrave.to.

"Наистина не знам защо липсват доказателствата. Изследователите по сън и секс може да не са надминали далеч академичните си граници. Това ме озадачи", сподели експертът.

Към днешна дата само едно малко проучване от 10 души е изследвало съня след сексуална активност, използвайки полисомнография, златният стандартен тест за диагностициране на нарушения на съня, който измерва мозъчните вълни, сърдечната честота и други показатели. Изследване, публикувано през 1985 г., установява, че мастурбацията не оказва значително влияние върху съня.

По-нови изследвания показват, че сексът може да намали стреса и да помогне на хората с безсъние да заспят. Въпреки че доказателствената база е малка и в някои проучвания липсват обективни измервания, преглед от 2016 г. на изследователите от университета в Отава стигна до заключението, че сексът е такъв.

Това е заключение, до което много хора стигат сами. Проучване през 2019 г. на 778 души, водено от д-р Мишел Ластел от Университета на Централен Куинсланд в Австралия, установява, че както мъжете, така и жените чувстват, че заспиват по-бързо и спят по-добре след оргазъм с партньор или сами.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини