Необходими продукти:
4 яйца
200 гр. захар
200 гр. кисело мляко
125 гр. масло
42 гр. жива мая или 11 гр. суха мая
1 ч.л. сол
настъргана лимонова кора
ванилия
125 мл швепс портокал
50 мл топло прясно мляко
1.250 кг брашно
За намазване:
1 яйце
За плънка:
мармалад или течен шоколад
Начин на приготвяне:
В топлото прясно мляко се разтваря маята с 1 ч.л. захар и малко брашно. Оставя се настрана да шупне. Разбиват се яйцата с вилица и към тях се прибавя останалата захар, шупналата мая, ванилията, швепса, половината разтопено масло, киселото мляко, настърганата кора от лимон. Всичко се разбърква.
Към сместа се прибавя по-малко от пресятото брашно заедно със солта. Замесва се тесто, като по-малко се добавя и останалата част от разтопеното масло. Оформеното меко и еластично тесто се поставя в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за около 1.30 ч.
Втасалото тесто се дели на парчета. Оформят се топчета. За да не изсъхва тестото, леко се намазват с олио. Всяко топче с точилка се разточва в елипса, около разтворена педя. От едната страна се поставя желаната плънка и се завива на руло.
Всяка кифличка се подрежда с малко разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене. Оставят се да втасат за около 20 минути. Намазват се с разбито яйце и се посипват обилно с кристална захар. Пекат се в затоплена фурна на 180 градуса за около 20 минути или до хубаво златисто, пише Actualno.com.