Отидете към основна версия

5 666 6

Рецепта за вечеря: Пиле салтимбока

  • пиле-
  • салтимбока-
  • пюре-
  • месо-
  • какво да сготвя

Класическата салтимбока е с телешко, но и вариантът с пилешко не е за изпускане

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

600 г пилешко филе
4 стръка салвия
150 г прошуто
1 малка глава лук
1 с. л. брашно
40 г краве масло
20 мл зехтин
100 мл бяло вино Шардоне
150 мл пилешки бульон
сол и черен пипер на вкус

за пюрето от грах:

500 г замразен грах
40 г краве масло
сол на вкус

за пюрето от моркови:

500 г моркови
100 г заквасена сметана
20 г краве масло
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Морковите се обелват, нарязват се на кръгчета и се сваряват, докато омекнат. След това се отцеждат и се смилат в блендер заедно с чесъна и маслото, пише bonapeti.bg.

Прибавя се и заквасената сметана. Овкусява се със сол и черен пипер. Готовото пюре се оставя на топло.

Грахът се вари в подсолена вода за около 4–5 минути, след това се отцежда и смила заедно със сол и маслото. Готовото пюре се оставя на топло.

Месото се изтънява с нож, всяка част се покрива с фолио и леко се начуква, като се внимава месото да не се разкъсва.

Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Върху всяко парче месо се поставят по едно-две цели листа салвия и се увива добре с прошутото.

Зехтинът се загрява, месото се готви на висока температура за кратко време от двете страни, след това се изважда.

В същия съд на слаб огън се загрява маслото, слага се наситненият лук и, щом омекне леко, се добавя брашното. Когато то се позапържи, се налива първо виното и когато се изпари леко, се сипва бульонът. Готви се на слаб огън, докато сосът се сгъсти.

Месото се връща в съда да се загрее леко.

Поднася със соса и с двете пюрета или друга гарнитура по избор.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини