Отидете към основна версия

5 248 15

Рецепта на деня: Домашно кисело мляко

  • кисело мляко-
  • домашно-
  • заквасите

Вижте как да си заквасите сами кисело мляко

Снимкa: Shutterstock

За да си заквасите сами кисело мляко е добре да си намерите истинско прясно мляко (не от магазина, а от онези добри баби и дядовци, които рано сутрин пристигат от някое село и го продават в пластмасови шишета). Млякото не трябва да се разрежда с вода, защото няма да може да се подкваси.

След като млякото се свари, оставете го да изстине до подходящата температура. Можете да използвате термометър, но по-автентично става по "бабешкия" начин - можете ли да задържите пръст в млякото за 10 секунди спокойно, значи е време да подквасвате, пише bb-team.org.

Разделете го в предварително приготвените много добре измити буркани. Пригответе си чаша с хладка вода и закваска. На върха на супена лъжица гребнете малко от закваската, след това топнете в чашата с вода и разбъркайте. Получената каша разбъркайте в буркана с прясно мляко. Сложете капачката и преминете към следващия буркан.

Напълнените и затворени буркани наредете плътно един до друг върху предварително приготвени за целта одеяло и вестници Завийте отгоре с найлонов плик, а след това с вестници и най-накрая с одеялото. След няколко часа киселото мляко ще е готово. Можете да го приберете в хладилника. Ако не отваряте бурканчетата, млякото няма да се развали бързо и така ще може да се запасите за една-две седмици напред.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.

Свързани новини