Българското кисело мляко е хит в Китай заради фестивал в Момчиловци

5 Септември, 2025 15:58 1 749 14

  • кисело мляко-
  • момчиловци-
  • китай-
  • фестивал-
  • родопи

Китайските туристи посещават Момчиловци още от 2009 г.

Българското кисело мляко е хит в Китай заради фестивал в Момчиловци - 1
Снимка: Shutterstock

Малкото родопско село Момчиловци отново стана арена на ежегодния фестивал на киселото мляко, който събира стотици посетители, включително десетки туристи от Китай. Причината за интереса е уникалното българско кисело мляко, известно с пробиотичните си свойства и връзката му с дълголетието, предава Ройтерс.

Фестивалът, провеждан в края на лятото, съчетава дегустации на млечни продукти, пазари и фолклорни изпълнения. На площада в селото местни певци и гайдари в традиционни носии изпълняват песни, докато производители предлагат мостри от кисело мляко и сирене. Някои от тях дори говорят китайски, за да общуват по-лесно с гостите.

Китайските туристи посещават Момчиловци още от 2009 г., когато местните бактерии от киселото мляко бяха използвани от китайска компания за създаването на марката Mosilian, която днес се продава в повечето супермаркети в Китай. Така селото постепенно се превърна в символ на културен и търговски мост между двете държави.

Уникалните качества на българското кисело мляко са изследвани още в началото на XX век от микробиолога Стамен Григоров и руския учен Ели Мечников, които установяват връзка между консумацията му и дълголетието на местното население. Днес учените подчертават ролята на Lactobacillus bulgaricus — бактерия, характерна за региона, която подпомага имунната система и здравето.

Местният животновъд Димитър Данчев обяснява, че вкусът и гъстотата на киселото мляко се променят според сезона. „През пролетта, когато животните пасат свежа трева, киселото мляко има различни качества в сравнение с есента, когато млякото става по-гъсто“, казва той.

За местните хора киселото мляко не е просто продукт, а част от начина им на живот. 95-годишната Митра Парева споделя, че то присъства на трапезата ѝ всеки ден: „Първите храни на масата ми винаги са хляб и кисело мляко.“

Днес фестивалът в Момчиловци е не само туристическа атракция, но и културен обмен, който показва как едно малко българско село може да се превърне в глобално познато име благодарение на традициите и науката.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кривоверен алкаш

    11 3 Отговор
    Уникално беше преди 10ти...сега нито крави,нито овце...но кис.мляко се бълва на поразия...Да е жива и здрава Германия със сухото си мляко....
  • 2 Госあ

    3 3 Отговор
    Българското кисело мляко е хит в Китай, не от вчера и днес. В супермаркетите е отделено от останалите йогурти и е най скъпо. И се купува. В Китай ди купувам и саламурено сирене да си правя шопска салата, в Япония трудно се намираше.

    Коментиран от #7

  • 3 ха, ха, ха...

    9 2 Отговор
    Кое по точно "българско кисело мляко" е хит, те са десетки и всичките кое от кое по голямо менте, Активиа", "Верея", "Данон" или "Елена"? Млеконадойните животни са унищожени заради "нелечими болести", всички големи и малки производители ползват имитиращи продукти в производството, а така и си нямаме защитена технология, която поне да служи за еталон. А нямаме защото ако се въведе такава, никой няма да покрива нормите и всички трябва да затварят "мандрите".
  • 4 Ха ха ха ха ха ха

    6 3 Отговор
    Събинче, а хайде да попътуваш малко в чужбина, а, какво ще кажеш ?
    Ей тъй малко да поразгледаш, да си пазададеш после въпроси, да пообщуваш малко с бългърчета които живеят там и ще ти отворят очките поне една десета.
    ПЪРВО: Бългърско кисело мляко НЯ-МА !!!
    Унищожено е от собствената ни държава чрез липса на гарантиран качествен стандарт защитен със закон и контролиран безкомпромисно от самата държава.
    ВТОРО: Въпрос на външна политика е света да познава нашето кисело мляко поне наравно с оня гръцки мазгоч за който целият свят реве.
  • 5 Ко речи ?

    6 2 Отговор
    Кое мляко ма ?
    Онова със свинската мас,нишесте и сухо мляко вътре ли ?
    Ей МОМИЧЕЕЕЕЕЕ, СЪБУДИ СЕЕЕЕЕЕЕ Gen Z ❗
  • 6 Не така!

    4 2 Отговор
    Не така, пак ще повторя. Така не е се прави! Решили от Момчиловци да баламосват хората, включително китайците, че идва ли не ЛАКТОБАЦИЛУС БУЛГАРИКЕС, извира от недрата на Момчиловци. ЛАКТО БОЦИЛУС БУЛГАРИКУС за първи път е изолиран като щам в Пернишки, но бацила го има в цяла България. Моля, Момчиловци не се правете на откриватели, а идете и се поклонете пред гроба на Стамен Григоров. Това правят ЯПОНЦИТЕ, защото знаят къде е извора.
  • 7 За разлика

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    от теб , китайците много лесно си намират ларви от цикади . В парковете на Токио има табели на които е изписано на японски , английски , китайски и корейски език “ Моля не взимайте от почвата ларви на цикада “ , и въпреки това поданниците на Поднебесната си ровят без задръжки … Казват , че били много вкусни …без да им дреме , че следващото лято популацията на японската цикада ще намалее . Ама те нали са на принципа “ Нашето си е наше , чуждото е общо “ !!!

    Коментиран от #9

  • 8 В Кой Музей ?

    4 1 Отговор
    В Кой Музей ?

    Е Изложено !

    Защото по магазините !

    Одавна !

    няма Такова !
  • 9 Читаец

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "За разлика":

    А ето откъде брюк селците взеха идеята да ни се слагат в храната насекоми, бръмбари да се научим и ние да ги консумираме🤮
  • 10 Българско Кисело Мляко

    1 2 Отговор
    Българско кисело мляко се прави от пастеризирано овче мляко и от двете живи култури бактерии за кисело мляко: Лактобацилус Булгарикус и Стрептококус Термофилус. Тия две бактерии за производство на Българско Кисело Мляко живеят в стомаха на овцете пасещи трева по Планините на Балканите. Ако вземете Българска Овца и я занесете да пасе трева някъде на друго място по света бактериите в стомаха на овцата ще престанат да се развиват и ще загинат. Никой не знае защо е така? Защо само в стомаха на овцете пасящи трева на Балканите се развиват тия две ЛЕЧИТЕЛНИ ПРОБИОТИК БАКТЕРИИ. Именно ние Траките - Българите за пръв път от хиляди години сме правели здравословно Кисело Мляко, Овче Сирене.... Всяка година със самолет България изпраща нови ПРОБИОТИК БАКТЕРИИ по света. Примерно: В Америка си копувам ORGANIC WHITE MOUNTAIN BULGARIAN PROBIOTIC произведен от Ковбоите в Тексас за всички щатове и BULGARIAN CULTURED BUTТERMILK произведен от Български Ковбой в Българска ферма в Калифорния, направени с двете Български Пробиотик Бактерии от България!

  • 11 Един ден

    5 0 Отговор
    Един ден Аугусто Пиночет говорил пред народа:
    - Тайната на добрия живот в страната е проста, - започва диктатирът.
    Тълпата погледнала към него с интерес.
    - Усилен труд....
    Няколко стотин души напуснали площада.
    - Спазване на закона....
    Отново стотици напуснали площада.
    - И без комунизъм! - завършил Аугусто, чакайки повече хора да напуснат този път. Но никой не си тръгва? - попитал Пиночет.
    - Току - що казах: "Никакъв комунизъм!". Нима няма ни един комунист сред събраните?
    Чува се глас от тълпата:
    - Всички комунисти си тръгнаха още след думите за работа и спазване на законите!

    Коментиран от #14

  • 12 Българско Кисело Мляко

    1 2 Отговор
    Кои хора по земята консумират най - много мляко? Мииии ние Българите. Понеже ние Българите - (Мизите, Траките, Македонците нашите братя от Мала Азия приели името Турци в началото на 20 век от Ататюрк, но и нашите братя от по северните части на днешна Гърция, но и нашите братя станали Румънци в края на 19 век) сме първите които въвеждат СКОТОВЪДСТВОТО по земята.... и започваме да правиме кошари за отглеждане на овце и кози... а после и крави и бивои...и кошери за кошерни Медени Пити и да не забравиме Бойните Конни Армии на Всички Императори с Български произход по цялата така наречена Българска Имеприя - преименувана на Римска империя.... и сме пили за здраве Конско и Магарешко мляко!
  • 13 Българско Кисело Мляко

    1 1 Отговор
    Ми едно време по време на Великата Българска Империя - преименувана на Римска ние българите сме правели дървени бъчви в които сме слагали агнешко месо и сме го заливали с мед за да не се разваля и сме го пренасяли до Рим където са си правели на огньове Барбекю и са яли агнешко с течаща мед.... Така е било, понеже тогава Богатството е било по провинциите на Римската империя, а не в столицата Рим. Всички до един Римски императори са Българи. А кой е Гладиатора Спартак? Спартак е Българин и неговата сестра Маруца е от реката Марица.
  • 14 Даа

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Един ден":

    Работа и спазване на законите ,велик виц