Учени от Копенхагенския университет и Техническия университет на Дания проучиха традиционен метод на ферментация с участието на дървесни мравки и топло мляко, произхождащ от Турция и Балканския полуостров, предаде ДПА.
Изследователите съветват хората да не пробват този метод в домашни условия, подчертава БТА.
Научният екип пътува до България, където роднини на съавторката и антроположка Севги Мутлу Сиракова представят традицията, се казва в статия, публикувана в изданието iScience и цитирана от ДПА.
Вероника Синот от Копенхагенския университет обясни, че са добавили четири цели мравки в чаша топло мляко, следвайки инструкциите на чичото на Севги Сиракова. Чашата била оставена за една нощ, създавайки подходящи условия за ферментация. На следващия ден млякото било сгъстено и кисело, наподобявайки ранния етап при производството на този хранителен продукт, информира ДПА.
Making #yogurt with ants from a nearly forgotten Bulgarian recipe. https://t.co/mSt4ToPbpH
— Cell Press (@CellPressNews) October 3, 2025
Veronica M. Sinotte, Leonie J. Jahn & colleagues@iscience_cp pic.twitter.com/Qg4NKY1M1O
Ръководителката на проучването Леони Ян от Техническия университет на Дания обясни, че макар мравките да могат да се консумират, традиционно това не се прави, тъй като тези от първата партида се използват и за последващи продукти, отбелязва ДПА.
Дървесните мравки пренасят млечнокисели и оцетнокисели бактерии, които съдействат за коагулацията на млякото. Естествената химична защитна система на мравките подкиселява млякото, създавайки благоприятна среда за микроби, които обичат кисела среда, информира ДПА.
Изследователите отбелязват, че полученото кисело мляко е леко пикантно. Според Ян традиционните кисели млека имат по-голямо видово разнообразие в сравнение с търговските, което се отразява на вкуса и консистенцията.
Експериментите показват, че живите мравки работят най-добре за ферментация, тъй като замразените или изсушени мравки не създават подходяща бактериална култура, се казва в публикацията.
Научният екип обаче предупреждава хората да не използват този метод поради потенциалното заразяване с паразити в живите мравки, отбелязва ДПА.
Готвачи от ресторанта Alchemist в Копенхаген, отличен със звезди "Мишлен", разработиха продукти с кисело мляко, в чието производство участват и мравки, включително сирене, подобно на маскарпоне, специален коктейл и др. допълва изданието.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 традиционна рецепта от България ??????
Коментиран от #8
13:06 06.10.2025
2 Хипотетично
Моята баба никога не е споменавала за подобна закваска и вероятно само за тежест и авторитет ученият споменава за въображаема "рецепта от Турция". Измишльотини за реклама!
13:08 06.10.2025
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Жана
13:13 06.10.2025
6 Конспиратор
13:18 06.10.2025
7 иде зимата
13:18 06.10.2025
8 Граовец
До коментар #1 от "традиционна рецепта от България ??????":
традиционна рецепта от българия, а не българска рецепта. В материала се набляга, че роднини на научен рабжтник от турски произход, така са приготвяли вид кисело мляко.не виждам основание за бъзик.
например в община Трекляно се произвежда сирене с неповторим вкус, вероятно заради някаква местна бактерия
13:27 06.10.2025
9 Традиционалист
Коментиран от #14
13:36 06.10.2025
10 Модерни
Кисело мляко с мравки и зелен кон, няма.
14:04 06.10.2025
11 гумата
Това не е българско кисело мляко, а способ за втасване на кисело мляко с носител на млечно кисели бактерии. Носителите подкиселяват млякото, но внасят и замърсители , които съдържат у себе си. Или иначе казано поставили датчаните с турски акъл малко киселина и айе велики сме! Ами не сте!
На всичко отгоре статията се пуска в България, сякаш имат лактобациликус булгарикум в продута си!? Ами нямат и това!
14:05 06.10.2025
12 Моарейн
14:23 06.10.2025
13 Отвратгнус
14:31 06.10.2025
14 Брабинеца
До коментар #9 от "Традиционалист":
До 1947 година България е била, най - големият производител на АСПЕРЖИ в Европа, респ. в света15:20 06.10.2025