Направиха кисело мляко с мравки по традиционна рецепта от България

6 Октомври, 2025 12:59 1 723 14

  • кисело мляко-
  • мравки-
  • рецепта-
  • традиционна рецепта

Учените са пътували до България, за да се сдобият с рецептата, включваща мравки

Направиха кисело мляко с мравки по традиционна рецепта от България - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Копенхагенския университет и Техническия университет на Дания проучиха традиционен метод на ферментация с участието на дървесни мравки и топло мляко, произхождащ от Турция и Балканския полуостров, предаде ДПА.

Изследователите съветват хората да не пробват този метод в домашни условия, подчертава БТА.

Научният екип пътува до България, където роднини на съавторката и антроположка Севги Мутлу Сиракова представят традицията, се казва в статия, публикувана в изданието iScience и цитирана от ДПА.

Вероника Синот от Копенхагенския университет обясни, че са добавили четири цели мравки в чаша топло мляко, следвайки инструкциите на чичото на Севги Сиракова. Чашата била оставена за една нощ, създавайки подходящи условия за ферментация. На следващия ден млякото било сгъстено и кисело, наподобявайки ранния етап при производството на този хранителен продукт, информира ДПА.

Ръководителката на проучването Леони Ян от Техническия университет на Дания обясни, че макар мравките да могат да се консумират, традиционно това не се прави, тъй като тези от първата партида се използват и за последващи продукти, отбелязва ДПА.

Дървесните мравки пренасят млечнокисели и оцетнокисели бактерии, които съдействат за коагулацията на млякото. Естествената химична защитна система на мравките подкиселява млякото, създавайки благоприятна среда за микроби, които обичат кисела среда, информира ДПА.

Изследователите отбелязват, че полученото кисело мляко е леко пикантно. Според Ян традиционните кисели млека имат по-голямо видово разнообразие в сравнение с търговските, което се отразява на вкуса и консистенцията.

Експериментите показват, че живите мравки работят най-добре за ферментация, тъй като замразените или изсушени мравки не създават подходяща бактериална култура, се казва в публикацията.

Научният екип обаче предупреждава хората да не използват този метод поради потенциалното заразяване с паразити в живите мравки, отбелязва ДПА.

Готвачи от ресторанта Alchemist в Копенхаген, отличен със звезди "Мишлен", разработиха продукти с кисело мляко, в чието производство участват и мравки, включително сирене, подобно на маскарпоне, специален коктейл и др. допълва изданието.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 традиционна рецепта от България ??????

    28 0 Отговор
    традиционна рецепта от България ??????

    Коментиран от #8

  • 2 Хипотетично

    29 0 Отговор
    💲потенциалното заразяване с паразити в живите мравки, 💲
    Моята баба никога не е споменавала за подобна закваска и вероятно само за тежест и авторитет ученият споменава за въображаема "рецепта от Турция". Измишльотини за реклама!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жана

    5 7 Отговор
    Аматьори!Аз правя кисело мляко с млякото на моят мъж. А моят мъж е винаги строен заради производството и голямото харчене!
  • 6 Конспиратор

    7 4 Отговор
    Щом са били в България, то са си взели и ползвали оригинална закваска с лактериус булгарикум, а ако дървесните мравки са български, то тая бактерия може и да е случайно била по тях.
  • 7 иде зимата

    21 0 Отговор
    Направиха кисело зеле с мръвки по традиционна рецепта от България.
  • 8 Граовец

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "традиционна рецепта от България ??????":

    традиционна рецепта от българия, а не българска рецепта. В материала се набляга, че роднини на научен рабжтник от турски произход, така са приготвяли вид кисело мляко.
    не виждам основание за бъзик.

    например в община Трекляно се произвежда сирене с неповторим вкус, вероятно заради някаква местна бактерия
  • 9 Традиционалист

    13 0 Отговор
    Следват традишън ресепт за традиционните киноа, броколи, аспержи, пържени банани и кебапчета от тиква по български.

    Коментиран от #14

  • 10 Модерни

    11 1 Отговор
    лъжци.
    Кисело мляко с мравки и зелен кон, няма.
  • 11 гумата

    10 0 Отговор
    Гръмко заглавие инебългарско кисело мляко- датски йогурт , но не и кисело мляко.
    Това не е българско кисело мляко, а способ за втасване на кисело мляко с носител на млечно кисели бактерии. Носителите подкиселяват млякото, но внасят и замърсители , които съдържат у себе си. Или иначе казано поставили датчаните с турски акъл малко киселина и айе велики сме! Ами не сте!
    На всичко отгоре статията се пуска в България, сякаш имат лактобациликус булгарикум в продута си!? Ами нямат и това!
  • 12 Моарейн

    12 1 Отговор
    Не, очаквайте рецепти за кюфтета от хлебарки и кебапчета от щурци. Само въпрос на време е да ни принудят да ядем подобни гадости уж в името на опазването на природата.
  • 13 Отвратгнус

    2 1 Отговор
    Шпврна
  • 14 Брабинеца

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Традиционалист":

    До 1947 година България е била, най - големият производител на АСПЕРЖИ в Европа, респ. в света