За да си заквасите сами кисело мляко е добре да си намерите истинско прясно мляко (не от магазина, а от онези добри баби и дядовци, които рано сутрин пристигат от някое село и го продават в пластмасови шишета). Млякото не трябва да се разрежда с вода, защото няма да може да се подкваси.
След като млякото се свари, оставете го да изстине до подходящата температура. Можете да използвате термометър, но по-автентично става по "бабешкия" начин - можете ли да задържите пръст в млякото за 10 секунди спокойно, значи е време да подквасвате, пише bb-team.org.
Разделете го в предварително приготвените много добре измити буркани. Пригответе си чаша с хладка вода и закваска. На върха на супена лъжица гребнете малко от закваската, след това топнете в чашата с вода и разбъркайте. Получената каша разбъркайте в буркана с прясно мляко. Сложете капачката и преминете към следващия буркан.
Напълнените и затворени буркани наредете плътно един до друг върху предварително приготвени за целта одеяло и вестници Завийте отгоре с найлонов плик, а след това с вестници и най-накрая с одеялото. След няколко часа киселото мляко ще е готово. Можете да го приберете в хладилника. Ако не отваряте бурканчетата, млякото няма да се развали бързо и така ще може да се запасите за една-две седмици напред.
-2 +7
Толкова ли беше трудно?
Коментиран от #9
-2 +13
-12 +6
Коментиран от #15
-0 +13
-0 +9
Коментиран от #11
-12 +4
-1 +5
До коментар #3 от "3782":
Това не е рецепта, а бла-бла. Бабешкият начин на каква t отговаря? Закваската каква е, откъде е? Купували ли сте мляко от тези с мляко от багажника? Знаете ли, че големия каймак е от добавяне на нишесте?
-7 +5
До коментар #2 от "Иво Русофоба":
Квасът не се прави от мляко, но откъде ще знаеш?
Коментиран от #12
-1 +2
До коментар #7 от "Бесен Язовец":
Е ти от магазина от къде го ядеш ? Береш го по дърветата ? Или от сухо мляко от Украйна ? Пък те там гюмовете ги мият с водка - нали ?
-2 +4
До коментар #10 от "За Иво2каджията":
А от какво се прави ? Или ти говориш за сиренето ?
-0 +4
Коментиран от #14
-0 +3
До коментар #13 от "Само циганите, ядяли кисело мляко":
Научих....беше полезно, но отде биволица, само мандаки се мотат.... гнусни...!
-0 +2
До коментар #5 от "млекаря":
баце като си неграмотно па имеш интернет прочеето уйкипедия и ще разбереш
статия е грешно преписана, поне да беше преписана от укипедия та да е вярна
млякото булгарикус бациликус се грее на 40-45 градуса 4-5 часа
водата в млякото не пречи да се подкваси, може си го разредите с водичка ще стане по рядко киселото пробвано ама тука се пишат статий без някой някога да е правил опит
взема си кофичка от лидл по БДС и с него си подквасвам 5литра прясно понякога добявям вода поне още литър като искам по рядко да е
не са нужни оделя и найлони, всяка модерна фурна си има 45 градуса на дисплея , слагате бурканчетата вътре задавате 5 часа и лягате да спите
и още не е приблем ако за поквасване е студено, щото в статията пише да държите 10 сек пръста вътре , глупости и студено може да е
-0 +0