31 Март, 2021 10:05 5 126 15

Рецепта на деня: Домашно кисело мляко

  • кисело мляко-
  • домашно-
  • заквасите

Вижте как да си заквасите сами кисело мляко

Рецепта на деня: Домашно кисело мляко - 1
Снимкa: Shutterstock

За да си заквасите сами кисело мляко е добре да си намерите истинско прясно мляко (не от магазина, а от онези добри баби и дядовци, които рано сутрин пристигат от някое село и го продават в пластмасови шишета). Млякото не трябва да се разрежда с вода, защото няма да може да се подкваси.

След като млякото се свари, оставете го да изстине до подходящата температура. Можете да използвате термометър, но по-автентично става по "бабешкия" начин - можете ли да задържите пръст в млякото за 10 секунди спокойно, значи е време да подквасвате, пише bb-team.org.

Разделете го в предварително приготвените много добре измити буркани. Пригответе си чаша с хладка вода и закваска. На върха на супена лъжица гребнете малко от закваската, след това топнете в чашата с вода и разбъркайте. Получената каша разбъркайте в буркана с прясно мляко. Сложете капачката и преминете към следващия буркан.

Напълнените и затворени буркани наредете плътно един до друг върху предварително приготвени за целта одеяло и вестници Завийте отгоре с найлонов плик, а след това с вестници и най-накрая с одеялото. След няколко часа киселото мляко ще е готово. Можете да го приберете в хладилника. Ако не отваряте бурканчетата, млякото няма да се развали бързо и така ще може да се запасите за една-две седмици напред.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най доброто

    7 2 Отговор
    Е домашното мляко 👏🏻🙏🏻💪🏻👍🏻😉
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 3782

    13 2 Отговор
    Най-после нещо истинско, простичко и българско!
    Толкова ли беше трудно?

    Коментиран от #9

  • 4 Професора

    6 12 Отговор
    Селяните мешат в прясното мляко палмово масло
  • 5 млекаря

    13 0 Отговор
    Кравето мляко се кваси при 37-38 градуса . Овчето може и на по висока температура - до 42 градуса. И слагайте по една супена лъжица на буркан . И по вече да сложите не е фатално. Трябва помещението да не е студено и да постои няколко часа / средно - около 3 часа/ .

    Коментиран от #15

  • 6 млекаря

    9 0 Отговор
    Не искам да звучи като реклама но най добре можете да го сквасите с Болярче. Има голямо значение какво кисело мляко ползвате за закваска. Има някои от които кисело мляко не става .
  • 7 Бесен Язовец

    4 12 Отговор
    По селата не мият вимето на кравите и гюмовете ги плакнат само със студена вода млякото им вони на разгонен Коч!

    Коментиран от #11

  • 8 За овце

    5 1 Отговор
    Хубаво, ами закваска от къде?!!! То за целта трябва истинско кисело мляко, каквото отдавна няма. Всичко е "прясно", на 6 месеца ;))))
  • 9 До3

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "3782":

    Това не е рецепта, а бла-бла. Бабешкият начин на каква t отговаря? Закваската каква е, откъде е? Купували ли сте мляко от тези с мляко от багажника? Знаете ли, че големия каймак е от добавяне на нишесте?
  • 10 За Иво2каджията

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иво Русофоба":

    Квасът не се прави от мляко, но откъде ще знаеш?

    Коментиран от #12

  • 11 бай Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Е ти от магазина от къде го ядеш ? Береш го по дърветата ? Или от сухо мляко от Украйна ? Пък те там гюмовете ги мият с водка - нали ?
  • 12 Македонски

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "За Иво2каджията":

    А от какво се прави ? Или ти говориш за сиренето ?
  • 13 Само циганите, ядяли кисело мляко

    3 0 Отговор
    Едно стари,, шизу,, така, беше, се изразило....но аз обожавам кисело мляко и целия свят с интелект, особено биволското, го слагам на първо място....!

    Коментиран от #14

  • 14 Само още малко нещо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само циганите, ядяли кисело мляко":

    Научих....беше полезно, но отде биволица, само мандаки се мотат.... гнусни...!
  • 15 селянина

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "млекаря":

    баце като си неграмотно па имеш интернет прочеето уйкипедия и ще разбереш

    статия е грешно преписана, поне да беше преписана от укипедия та да е вярна

    млякото булгарикус бациликус се грее на 40-45 градуса 4-5 часа
    водата в млякото не пречи да се подкваси, може си го разредите с водичка ще стане по рядко киселото пробвано ама тука се пишат статий без някой някога да е правил опит
    взема си кофичка от лидл по БДС и с него си подквасвам 5литра прясно понякога добявям вода поне още литър като искам по рядко да е
    не са нужни оделя и найлони, всяка модерна фурна си има 45 градуса на дисплея , слагате бурканчетата вътре задавате 5 часа и лягате да спите
    и още не е приблем ако за поквасване е студено, щото в статията пише да държите 10 сек пръста вътре , глупости и студено може да е