ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Домашно кисело мляко

Вижте как да си заквасите сами кисело мляко

Публикувана: 31 Март, 2021 10:05
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3176
Рецепта на деня: Домашно кисело мляко
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.

За да си заквасите сами кисело мляко е добре да си намерите истинско прясно мляко (не от магазина, а от онези добри баби и дядовци, които рано сутрин пристигат от някое село и го продават в пластмасови шишета). Млякото не трябва да се разрежда с вода, защото няма да може да се подкваси.

След като млякото се свари, оставете го да изстине до подходящата температура. Можете да използвате термометър, но по-автентично става по "бабешкия" начин - можете ли да задържите пръст в млякото за 10 секунди спокойно, значи е време да подквасвате, пише bb-team.org.

Разделете го в предварително приготвените много добре измити буркани. Пригответе си чаша с хладка вода и закваска. На върха на супена лъжица гребнете малко от закваската, след това топнете в чашата с вода и разбъркайте. Получената каша разбъркайте в буркана с прясно мляко. Сложете капачката и преминете към следващия буркан.

Напълнените и затворени буркани наредете плътно един до друг върху предварително приготвени за целта одеяло и вестници Завийте отгоре с найлонов плик, а след това с вестници и най-накрая с одеялото. След няколко часа киселото мляко ще е готово. Можете да го приберете в хладилника. Ако не отваряте бурканчетата, млякото няма да се развали бързо и така ще може да се запасите за една-две седмици напред.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Най доброто
1 Отговор
Е домашното мляко 👏🏻🙏🏻💪🏻👍🏻😉

Оценка:
-2 +7

2
Този коментар е премахнат от модератор.
3782
3 Отговор
Най-после нещо истинско, простичко и българско!
Толкова ли беше трудно?

Коментиран от #9


Оценка:
-2 +13

Професора
4 Отговор
Селяните мешат в прясното мляко палмово масло

Оценка:
-12 +6

млекаря
5 Отговор
Кравето мляко се кваси при 37-38 градуса . Овчето може и на по висока температура - до 42 градуса. И слагайте по една супена лъжица на буркан . И по вече да сложите не е фатално. Трябва помещението да не е студено и да постои няколко часа / средно - около 3 часа/ .

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +13

млекаря
6 Отговор
Не искам да звучи като реклама но най добре можете да го сквасите с Болярче. Има голямо значение какво кисело мляко ползвате за закваска. Има някои от които кисело мляко не става .

Оценка:
-0 +9

Бесен Язовец
7 Отговор
По селата не мият вимето на кравите и гюмовете ги плакнат само със студена вода млякото им вони на разгонен Коч!

Коментиран от #11


Оценка:
-12 +4

За овце
8 Отговор
Хубаво, ами закваска от къде?!!! То за целта трябва истинско кисело мляко, каквото отдавна няма. Всичко е "прясно", на 6 месеца ;))))

Оценка:
-1 +5

До3
9 Отговор

До коментар #3 от "3782":


Това не е рецепта, а бла-бла. Бабешкият начин на каква t отговаря? Закваската каква е, откъде е? Купували ли сте мляко от тези с мляко от багажника? Знаете ли, че големия каймак е от добавяне на нишесте?

Оценка:
-7 +5

За Иво2каджията
10 Отговор

До коментар #2 от "Иво Русофоба":


Квасът не се прави от мляко, но откъде ще знаеш?

Коментиран от #12


Оценка:
-1 +2

бай Иван
11 Отговор

До коментар #7 от "Бесен Язовец":


Е ти от магазина от къде го ядеш ? Береш го по дърветата ? Или от сухо мляко от Украйна ? Пък те там гюмовете ги мият с водка - нали ?

Оценка:
-2 +4

Македонски
12 Отговор

До коментар #10 от "За Иво2каджията":


А от какво се прави ? Или ти говориш за сиренето ?

Оценка:
-0 +4

Само циганите, ядяли кисело мляко
13 Отговор
Едно стари,, шизу,, така, беше, се изразило....но аз обожавам кисело мляко и целия свят с интелект, особено биволското, го слагам на първо място....!

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +3

Само още малко нещо
14 Отговор

До коментар #13 от "Само циганите, ядяли кисело мляко":


Научих....беше полезно, но отде биволица, само мандаки се мотат.... гнусни...!

Оценка:
-0 +2

селянина
15 Отговор

До коментар #5 от "млекаря":


баце като си неграмотно па имеш интернет прочеето уйкипедия и ще разбереш

статия е грешно преписана, поне да беше преписана от укипедия та да е вярна

млякото булгарикус бациликус се грее на 40-45 градуса 4-5 часа
водата в млякото не пречи да се подкваси, може си го разредите с водичка ще стане по рядко киселото пробвано ама тука се пишат статий без някой някога да е правил опит
взема си кофичка от лидл по БДС и с него си подквасвам 5литра прясно понякога добявям вода поне още литър като искам по рядко да е
не са нужни оделя и найлони, всяка модерна фурна си има 45 градуса на дисплея , слагате бурканчетата вътре задавате 5 часа и лягате да спите
и още не е приблем ако за поквасване е студено, щото в статията пише да държите 10 сек пръста вътре , глупости и студено може да е

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5