Необходими продукти:
500 г гъби печурки; 1 глава кромид лук, нарязан; 2 стръка целина, нарязани на кубчета; 3 скилидки чесън; 3 стръка прясна мащерка; 2 с.л. олио; 750 мл пилешки или зеленчуков бульон; 200 мл. сметана за готвене; 1 ч.л сол; 1/2 ч.л. черен пипер.Гарниране:
Зехтин за поръсване; 1 с.л. ситно нарязан магданоз.Начин на приготвяне:
Измийте и почистете гъбите от стеблата. Нарежете ги.
Нарежете лука, целината и чесъна. Отстранете листата мащерка от стеблата.
Загрейте 2 супени лъжици слънчогледово олио в голяма тенджера на средна температура, добавете лука, целината, чесъна, мащерката и гъбите. Поставете капака и гответе докато гъбите омекнат за около 5 минути. Когато водата се изпари, извадете 4 супени лъжици от гъбите и запазете за по-късно.
Изсипете бульона в тенджерата, и когато заври, намалете силата на котлона и оставете да къкри 15 минути.
Добавете солта и черния пипер и пасирайте. Изсипете сметаната, сложете тенджерата на котлона, докато кипне и след това изключете котлона.
Сервирайте като разпределите супата в купи. Украсете с нарязания магданоз и запазените гъби, пише lunchbox.eu.