Отидете към основна версия

6 770 3

Рецепта на деня: Козунак с лимонада

  • козунак-
  • лимонада-
  • втаса-
  • великден-
  • какво да сготвя

Прочута рецепта за божествено вкусен козунак

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

за закваската:

1 затоплена лимонада (250мл.)
1 щипка сол
1 щипка захар
мая колкото кибритена кутийка
6 с.л. брашно

за тестото:

1 кг. брашно
4 яйца
4 с.л. кисело мляко
8 с.л. олио
12 с.л. захар
1/2 ч.л. сол (може да се сложи и по-малко)
6 капки оцет

Начин на приготвяне:

Забърквате маята, лимонадата, солта, захарта и брашното и я оставяте да втаса. Смесвате яйцата, киселото мляко, олиото, захарта, солта и оцета и ги оставяте на топло. Във вече пресятото брашно се изсипва шупналата мая и разбитите яйца и започвате да месите, докато се получи гладко тесто. Намазвате го с олио и го оставяте да втаса, докато удвои обема си, пише zajenata.bg.

След като удвои обема си, се разделя на 3 равни части. Всяка от трите части се загъва на руло. Трите рула се сплитат на плитка и се слагат в избраната форма за печене, когато са готови се оставя козунака да втаса още 1 път.

Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък с малко олио, отгоре се поръсва с кристална захар.

Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини