Отидете към основна версия

5 928 4

Рецепта на деня: Казанлъшки понички

  • казанлъшки-
  • понички-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Българска класика

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

брашно - 500 гр.

вода - 500 мл

прясна мая - ½ кубче (20 г)

захар - 1 с.л.

сол - 1 щипка

Начин на приготвяне:

Стоплете водата и постепенно разбъркайте в нея захарта, солта и маята. Започнете след това да добавяте брашното на части и разбърквайте докато се изчерпи. Трябва да се получи рядко тесто, което оставете да втаса 40 минути. Загрейте олио (около 5-6 см) в дълбок съд.

Тестото за казанлъшките понички се поставя в специален шприц за понички, но ако нямате, може да загребвате с лъжица и да пускате в сгорещеното олио. Поничките се пържат много бързо и се обръщат, а готовите се изваждат върху решетка, за да се отцедят. Ако ги извадите направо върху кухненска хартия, от едната страна омекват и не остават хрупкави.

Казанлъшките понички се поднасят с пудра захар, сладко по избор, мед и т.н., пише Actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини