Необходими продукти:
брашно - 500 гр.
вода - 500 мл
прясна мая - ½ кубче (20 г)
захар - 1 с.л.
сол - 1 щипка
Начин на приготвяне:
Стоплете водата и постепенно разбъркайте в нея захарта, солта и маята. Започнете след това да добавяте брашното на части и разбърквайте докато се изчерпи. Трябва да се получи рядко тесто, което оставете да втаса 40 минути. Загрейте олио (около 5-6 см) в дълбок съд.
Тестото за казанлъшките понички се поставя в специален шприц за понички, но ако нямате, може да загребвате с лъжица и да пускате в сгорещеното олио. Поничките се пържат много бързо и се обръщат, а готовите се изваждат върху решетка, за да се отцедят. Ако ги извадите направо върху кухненска хартия, от едната страна омекват и не остават хрупкави.
Казанлъшките понички се поднасят с пудра захар, сладко по избор, мед и т.н., пише Actualno.com.