Отидете към основна версия

6 066 8

Рецепта за вечеря: Пълнени "лодки" от патладжани с гъби и сирене

  • патладжани-
  • гъби-
  • сирене-
  • пълнени патладжани-
  • какво да сготвя

Може да се хапва и студено – пак е много вкусно

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

4 патладжана

сол и пипер

чубрица и лют пипер

250 г гъби

2-3 домата

100 г кашкавал

400 г сирене

4-5 скилидки чесън

връзка магданоз

Начин на приготвяне:

1. Надупчете патладжаните на 10-тина места всеки с клечка за зъби.

2. Кипнете вода в тенджера, сипете 1 с.л. сол и щом солта се разтвори, добавете патладжаните и варете 3-4 минути, колкото да поомекнат и да си пуснат горчивината.

3. През това време обелете доматите и нарежете на ситно. Изцедете част от водата им.

4. Намачкайте чесъна на паста и го смесете с доматите.

5. Гъбите нарежете на парченца и сварете за 5-6 минути. После отцедете от водата и наситнете още повече. Добавете към доматите с чесъна.

6. Сварените патладжани шокирайте под течаща студена вода.

7. Всеки патладжан разрежете през средата, за да се получат две лодки. С малка лъжичка изгребете от сърцевината, като оставите все пак и в патладжана, за да не се разкъса при сервиране. Извадената сърцевина наситнете и добавете при доматите и гъбите.

8. Нарежете на ситно листенцата на половината магданоз и също прибавете към сместа. Разбъркайте добре.

9. Патладжаните подредете в голяма тава, застлана с хартия за печене. Овкусете със сол и пипер и разпределете плънката в тях.

10. Отгоре натрошете сирене, а него поръсете с чубрица и лют пипер.

11. Пъхнете ястието да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.

12. През това време рендосайте кашкавала и наситнете останалите листа магданоз.

13. Поръсете с кашкавал, докато ястието е топло и отгоре с магданоз. Готово е да се сервира. Може да се хапва и студено – пак е вкусно, пише kulinarno.bg.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

Свързани новини