Отидете към основна версия

7 729 3

Рецепта за вечеря: Ризото със сушени манатарки

  • ризото-
  • ориз-
  • гъби-
  • манатарки-
  • какво да сготвя

Изискана и ефектна вечеря

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 чаена чаша ориз (най-добре ориз сорт арборио)

50 грама сушени манатарки

1 глава лук

2 скилидки чесън

100 грама краве масло

1/2 чаена чаша бяло вино

50 грама пармезан

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за ризото с манатарки е подготовката на продуктите. Сушените манатарки заливате с около литър топла вода и ги оставяте да престоят около 30 минути. Измивате ориза и го отцеждате много добре от водата, най-лесно това може да стане в ситен гевгир или голяма цедка. Лука и чесъна почиствате и нарязвате на ситно.

След като манатарките са набъбнали, ги отцеждате от водата, нарязвате ги на парченца и ги задушавате за 1-2 минути в 2-3 супени лъжици сгорещено масло. Половината от останалото масло загрявате в дълбок тиган или тенджера и изсипвате в него лука и чесъна, разбърквате и след около минута добавяте и отцедения ориз, след което отново разбърквате добре. Добавете манатарките и отново разбъркайте.

Идва моментът, в който малко по малко трябва да добавите течностите. Първо добавяте виното и разбърквате добре. След като се изпари добавяте 1 чаена лъжица сол и една ½ чаена чаша от водата, в която са стояли гъбите, след като оризът поеме течността добавяте още ½ чаена чаша и повтаряте процедурата докато гъбения бульон свърши. Може да ползвате и гъбен бульон на кубчета, но ароматът му е твърде силен и леко изкуствен, което ще притъпи аромата на горските гъби, пише trafficnews.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.

Свързани новини