Необходими продукти:
1 чаена чаша ориз (най-добре ориз сорт арборио)
50 грама сушени манатарки
1 глава лук
2 скилидки чесън
100 грама краве масло
1/2 чаена чаша бяло вино
50 грама пармезан
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за ризото с манатарки е подготовката на продуктите. Сушените манатарки заливате с около литър топла вода и ги оставяте да престоят около 30 минути. Измивате ориза и го отцеждате много добре от водата, най-лесно това може да стане в ситен гевгир или голяма цедка. Лука и чесъна почиствате и нарязвате на ситно.
След като манатарките са набъбнали, ги отцеждате от водата, нарязвате ги на парченца и ги задушавате за 1-2 минути в 2-3 супени лъжици сгорещено масло. Половината от останалото масло загрявате в дълбок тиган или тенджера и изсипвате в него лука и чесъна, разбърквате и след около минута добавяте и отцедения ориз, след което отново разбърквате добре. Добавете манатарките и отново разбъркайте.
Идва моментът, в който малко по малко трябва да добавите течностите. Първо добавяте виното и разбърквате добре. След като се изпари добавяте 1 чаена лъжица сол и една ½ чаена чаша от водата, в която са стояли гъбите, след като оризът поеме течността добавяте още ½ чаена чаша и повтаряте процедурата докато гъбения бульон свърши. Може да ползвате и гъбен бульон на кубчета, но ароматът му е твърде силен и леко изкуствен, което ще притъпи аромата на горските гъби, пише trafficnews.bg.