Отидете към основна версия

3 867 3

Рецепта на деня: Постен кекс с тиква

  • кекс-
  • тиква-
  • постно-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Идеалният десерт за Коледните пости

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

брашно - 3 чаени чаши вода - 1 чаена чаша настъргана тиква - 2 чаени чаши олио - 1/2 чаена чаша захар - 1 чаена чаша сушени плодове - 1 кафена чаша орехи - 1 кафена чаша канела - 1 чаена лъжица бакпулвер - 1 пакетче сода за хляб - 1/2 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове е подготовката на продуктите. Почистете и настържете тиквата, пресейте брашното, заедно с бакпулвера и содата и ги оставете на страна, пише trafficnews.bg.

С помощта на миксер, или тел, или просто с вилица разбийте течните съставки и захарта, след което малко по малко при непрекъснато разбиване добавете брашнената смес. След като се е получила хомогенна смес добавете орехите, настърганата тиква и нарязаните на дребно сушени плодове. Може да ползвате всякакви сушени плодове – стафиди, смокини, кайсии, сини сливи, даже и фурми. Разбъркайте добре сместа, така че плодовете и тиквата да се разпределят равномерно, а не само в едната част на постния кекс с тиква и сушени плодове.

Намажете формата за кекс с малко олио и изсипете сместа за постния кекс във формата. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. За да сте сигурни, че вашият постен кекс с тиква и сушени плодове е изпечен го бучнете с клечка за зъби, ако остане суха, то значи е готов. След като го извадите от фурната и изстине, може да го поръсите с пудра захар. Имайте предвид, че преди да го поръсите с пудра захар трябва задължително да е изстинал, защото в противен случай захарта ще попие в кекса.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.

Свързани новини