Необходими продукти:
1 пакет кори за баклава 250 грама краве масло 1/2 чаена чаша олио 250 грама натрошени орехиЗа шербета:
3 водни чаши захар 3,5 водни чаши вода 4 капки лимонов сок За наръсване: смлян шам-фъстъкПрепоръка:
За пълнежа вместо орехи можете да използвате натрошен шам-фъстък или комбинация от орехи и шам-фъстък.
Начин на приготвяне:
Пригответе шербета, като сипете в тенджера захарта и водата. Варете около 20 минути. Добавете лимоновия сок и варете още 10 минути и оставете шербета да изстива.
Извадете корите от опаковката. Обърнете кръгла тава и наложете корите. Изрежете ги по контура ѝ.
Изрязаните парчета ще поставите на междинните слоеве.
Сложете маслото в касерола и го разтопете на котлона. Добавете олиото, разбъркайте и изчакайте да заври.
Изключете котлона и оставете настрана.
Поставете две кори в намазнената кръгла тава. Залейте ги с две лъжици от мазнината и разнесете. Нареждайте две по две кори като ги намазнявате, докато изчерпите половината количество кори. Между тях слагайте и от изрязаните парчета кори. Когато стигнете до половината, наръсете обилно и равномерно навсякъде с натрошени орехи. И продължете да нареждате отгоре две по две кори, които намазнявайте. И пак от изрязаните парчета в междинните слоеве. Останалата мазнина залейте отгоре.
Така наредената баклава разрежете с остър нож на триъгълни парчета, като моркови, и сложете да се изпече в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто-кафяво.
След като извадите от фурната, залейте горещата баклава със студения шербет.
Когато изстине, наръсете в средата и в краищата със смлян шам-фъстък. Оставете баклавата да почива един ден преди консумация. Ако я направите рано сутринта, сервирайте вечерта, ако я направите вечерта, сервирайте на другия ден. Поднесете с каймак, сметана, сладолед, пише Anelia Lia.