Отидете към основна версия

9 840 2

Рецепта на деня: Баклава хавуч

  • баклава-
  • хавуч-
  • десерт-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Тази хрупкава и вкусна баклава е много известна в турското сладкарство

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 пакет кори за баклава 250 грама краве масло 1/2 чаена чаша олио 250 грама натрошени орехи

За шербета:

3 водни чаши захар 3,5 водни чаши вода 4 капки лимонов сок За наръсване: смлян шам-фъстък

Препоръка:

За пълнежа вместо орехи можете да използвате натрошен шам-фъстък или комбинация от орехи и шам-фъстък.

Начин на приготвяне:

Пригответе шербета, като сипете в тенджера захарта и водата. Варете около 20 минути. Добавете лимоновия сок и варете още 10 минути и оставете шербета да изстива.

Извадете корите от опаковката. Обърнете кръгла тава и наложете корите. Изрежете ги по контура ѝ.

Изрязаните парчета ще поставите на междинните слоеве.

Сложете маслото в касерола и го разтопете на котлона. Добавете олиото, разбъркайте и изчакайте да заври.

Изключете котлона и оставете настрана.

Поставете две кори в намазнената кръгла тава. Залейте ги с две лъжици от мазнината и разнесете. Нареждайте две по две кори като ги намазнявате, докато изчерпите половината количество кори. Между тях слагайте и от изрязаните парчета кори. Когато стигнете до половината, наръсете обилно и равномерно навсякъде с натрошени орехи. И продължете да нареждате отгоре две по две кори, които намазнявайте. И пак от изрязаните парчета в междинните слоеве. Останалата мазнина залейте отгоре.

Така наредената баклава разрежете с остър нож на триъгълни парчета, като моркови, и сложете да се изпече в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто-кафяво.

След като извадите от фурната, залейте горещата баклава със студения шербет.

Когато изстине, наръсете в средата и в краищата със смлян шам-фъстък. Оставете баклавата да почива един ден преди консумация. Ако я направите рано сутринта, сервирайте вечерта, ако я направите вечерта, сервирайте на другия ден. Поднесете с каймак, сметана, сладолед, пише Anelia Lia.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.

Свързани новини