Отидете към основна версия

2 051 14

Китай съобщи за първи човешки случай на птичи грип H3N8

  • птичи грип-
  • епидемия-
  • заразен човек-
  • за пръв път-
  • китай

Здравната комисия твърди, че рискът от мащабна епидемия е нисък

Снимка: Shutterstock

Китай записа първият човек заразен с щама H3N8 на птичия грип, но рискът от разпространението му сред хората е нисък, казаха от здравните власти, съобщи Ройтерс.

Вариантът е открит при четиригодишно момче от централната провинция Хенан, което имало треска и други симптоми на 5 април, се казва в изявление на Националната здравна комисия във вторник. Детето е било в контакт с пилета и врани, отглеждани в дома му, се допълва в изявление.

Вариантът на H3N8 е често срещан при коне и кучета и дори е открит при тюлени. Не са съобщени случаи на H3N8 при хора, съобщи NHC.

Анализите на цялата геномна последователност показват, че вирусът H3N8 в този човешки случай е реасортант, с гени от вируси, които са били открити преди това при домашни и диви птици, каза Никола Луис, експерт в Кралския ветеринарен колеж във Великобритания.

Вирусът изисква разширено наблюдение, каза Ерик Карлсон, заместник-ръководител на отдела по вирусология в Института Пастьор в Камбоджа.

Огромните популации от отглеждани и диви птици в Китай осигуряват идеална среда за смесване и мутиране на птичи вируси. Някои спорадично заразяват хора, обикновено тези, които работят с домашни птици.

Здравната комисия каза, че първоначалното проучване показва, че вариантът все още няма способността ефективно да заразява хората и рискът от мащабна епидемия е нисък.

Макар и рядко, инфекциите при хората могат да доведат до адаптивни мутации, които потенциално позволяват на тези вируси да се разпространяват по-лесно при бозайници, каза Карлсон.

„Трябва да сме загрижени за всички последващи събития“, каза още той.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 12 гласа.

Свързани новини