Отидете към основна версия

4 864 10

Обявиха кой е най-добрият ресторант в света

  • geranium-
  • най-добър-
  • ресторант-
  • в света-
  • класация

За втора поредна година датски ресторант оглавява класацията

Снимка: Facebook

Датското заведение "Джирейниъм" (Geranium) бе обявено за номер едно в престижния списък на 50-те най-добри ресторанта в света тази година, предаде АФП, цитирана от БНР.

За втора поредна година датски ресторант оглавява класацията, която британското списание "Ресторант" организира от 2002 г. Миналата година първенец бе "Нома".

Победителят "Джирейниъм", който се намира в датската столица Копенхаген, се ръководи от главния готвач Расмус Кофоед. Вдъхновеният от природата ресторант получи първите три звезди "Мишлен" за Дания през 2016 г.

На второ място е класиран перуанският ресторант "Сентрал" (Central) в Лима. На трето и четвърто място са испанските ресторанти "Дисфрутар" (Disfrutar) в Барселона и "Диверсо" (Diverxo) в Мадрид.

Колумбийката Леонор Еспиноса бе определена "най-добрата жена готвач в света", а нейният ресторант "Лео" бе класиран на 48-о място.

Въпреки прочутата кухня на Франция само три френски ресторанта – всичките в Париж, попадат в топ 50.

Класацията е изготвена от 1080 независими кулинарни експерти, включително готвачи, специализирани журналисти и собственици на ресторанти, които отбелязват своя опит през последните 18 месеца под егидата на списанието.

Експертите са разделени на 27 региона с по 40 избиратели, като всеки може да гласува за 10 ресторанта, като поне три са извън техния регион.

Класацията, която се спонсорира от няколко марки, често е критикувана, особено от френски готвачи, които я обвиняват в липса на прозрачност.

Френските критици, както и тези от Япония и Съединените щати, създадоха своя класация La Liste през 2015 г., в която подреждат 1000 ресторанта по света.

Церемонията по обявяването на престижния списък с 50-те най-добри ресторанти в света трябваше да се проведе в Москва тази година, но беше преместена в Лондон след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. От нея бяха изключени руски ресторанти.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.

Свързани новини