20 Юли, 2022 09:37 4 849 10

Обявиха кой е най-добрият ресторант в света

  • geranium-
  • най-добър-
  • ресторант-
  • в света-
  • класация

За втора поредна година датски ресторант оглавява класацията

Обявиха кой е най-добрият ресторант в света - 1
Снимка: Facebook

Датското заведение "Джирейниъм" (Geranium) бе обявено за номер едно в престижния списък на 50-те най-добри ресторанта в света тази година, предаде АФП, цитирана от БНР.

За втора поредна година датски ресторант оглавява класацията, която британското списание "Ресторант" организира от 2002 г. Миналата година първенец бе "Нома".

Победителят "Джирейниъм", който се намира в датската столица Копенхаген, се ръководи от главния готвач Расмус Кофоед. Вдъхновеният от природата ресторант получи първите три звезди "Мишлен" за Дания през 2016 г.

На второ място е класиран перуанският ресторант "Сентрал" (Central) в Лима. На трето и четвърто място са испанските ресторанти "Дисфрутар" (Disfrutar) в Барселона и "Диверсо" (Diverxo) в Мадрид.

Колумбийката Леонор Еспиноса бе определена "най-добрата жена готвач в света", а нейният ресторант "Лео" бе класиран на 48-о място.

Въпреки прочутата кухня на Франция само три френски ресторанта – всичките в Париж, попадат в топ 50.

Класацията е изготвена от 1080 независими кулинарни експерти, включително готвачи, специализирани журналисти и собственици на ресторанти, които отбелязват своя опит през последните 18 месеца под егидата на списанието.

Експертите са разделени на 27 региона с по 40 избиратели, като всеки може да гласува за 10 ресторанта, като поне три са извън техния регион.

Класацията, която се спонсорира от няколко марки, често е критикувана, особено от френски готвачи, които я обвиняват в липса на прозрачност.

Френските критици, както и тези от Япония и Съединените щати, създадоха своя класация La Liste през 2015 г., в която подреждат 1000 ресторанта по света.

Церемонията по обявяването на престижния списък с 50-те най-добри ресторанти в света трябваше да се проведе в Москва тази година, но беше преместена в Лондон след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. От нея бяха изключени руски ресторанти.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    4 4 Отговор
    жена- готвач Е ГОТВАЧКА.

    Коментиран от #5

  • 2 сила

    7 7 Отговор
    скарата на кебапчията бате Киро на Кооперативния в Люлин......АЙ СТИГА ПСЕВДОАРИСТОКРАТИЧНИ НАПЪНИ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 1:1

    8 5 Отговор
    Гераниум! Така се произнася! Това е в Дания, а не в САЩ!
  • 5 Механик

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    А жена ХИРУРГ е ХИРУРГка? Така ли?
    Жена пилот е пилотка, ама пилотката е шапка. В състезанието "Mастър Шеф", участват само мъже, понеже ония там си нямат думата "шефка"?!?!
    Да ти имам логиката!

    Коментиран от #6

  • 6 Муди

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Твоята логика е, желязна да знаеш !Пилотка е на руски няма нищо общо с български език и България.Думата хирург е само в мъжки род ,в България думата готвачка е за жена .Имаш проблем или губиш представа в коя държава се намираш не сме Русия ,пилотке хъхъхъ

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 И защо ме триете

    4 1 Отговор
    Geranium е здравец.
  • 10 Боби

    1 1 Отговор
    За мене пилето в Пловдив си е най-добре