Отидете към основна версия

4 955 13

Основните разлики между социопат и психопат

  • психопат-
  • социопат-
  • психология-
  • разлики-
  • психическо разстройство

И двете състояния принадлежат към антисоциалното разстройство на личността, но ги отличава възникването им

Снимка: Shutterstock

Социопатията и психопатията понякога се използват като синоними. Двата термина обаче се отнасят до две различни психически разстройства. Най-накратко можем да кажем, че социопатът става такъв по време на житейския си път, а психопатите се раждат такива, пише vesti.bg.

Ето защо е необходимо да разглеждаме всяко от тези две понятия отделно, тъй като те не са толкова еднакви, колкото си мислим.

Това, с което двете диагнози си съвпадат, е, че се отнасят към антисоциалното разстройство на личността.

Това са хора, които действат по определен начин поради причините, които ще видим по-долу.

Нека започнем с разбирането на ума на човек, който е социопат. Той е човек, който има проблем с психичното здраве, но може да получи лечение, за да живее в обществото без затруднения. Всички тези поведенчески проблеми, ако се лекуват от самото възникване на разстройството, не е задължително да присъстват в живота на възрастните.

Социопатът е емоционално нестабилен човек , който действа импулсивно. При него няма нищо планирано. Обикновено няма предварителна идея да нарани друг човек или животно.

Повечето социопати са такива поради травматични преживявания в детството, като например насилие, изнасилване и т.н. Следователно това показва колко важно е детството в развитието на всяко човешко същество.

Какъв е случаят с психопатите? В тези ситуации откриваме хора, които имат различен мозък.

Някои изследвания и проучвания обясняват, че има неуспехи във функционирането на лявото полукълбо и трудности при обработката на езика.

Има и недостатъци в префронталния кортекс, което прави мозъка различен още от момента, в който човек се ражда. Следователно бихме казали, че психопатът се ражда такъв. Не е необходимо да преживеете травматично детство, тъй като вашият мозък има определени характеристики.

Психопатът е човек, който има подчертана липса на емпатия. Следователно той използва хората единствено с цел свои собствени облаги. Той не е в състояние да установи истински приятелски отношения. Освен това планира всяка стъпка, която предприема. Няма лечение, въпреки че когнитивно-поведенческата терапия може да бъде ефективна до известна степен.

Поради невежество социопатията и психопатията често се бъркат с хора, които са способни да извършат убийство. Но това, че сте диагностицирани с тези заболявания, не означава, че сте човек, който може да убие друго човешко същество. Това обаче не означава, че няма случаи, в които може да се случи.

Помислете за импулсивността на социопата и липсата на емпатия на психопата. Това може да ги накара да убиват при определени обстоятелства, но не всички социопати и психопати са убийци. Също така не всички убийци имат някое от тези две разстройства.

Социопатите и психопатите не трябва да ни плашат. Има хора, които нямат нито едно от тези две разстройства и също манипулират, имат много малко емпатия, импулсивни са или нараняват животни и хора.

Познаването на този тип антисоциално разстройство на личността ни помага да разберем защо има хора, които действат по определен начин.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини