Last news in Fakti

3 Август, 2022 18:31 4 880 13

Основните разлики между социопат и психопат

  • психопат-
  • социопат-
  • психология-
  • разлики-
  • психическо разстройство

И двете състояния принадлежат към антисоциалното разстройство на личността, но ги отличава възникването им

Основните разлики между социопат и психопат - 1
Снимка: Shutterstock

Социопатията и психопатията понякога се използват като синоними. Двата термина обаче се отнасят до две различни психически разстройства. Най-накратко можем да кажем, че социопатът става такъв по време на житейския си път, а психопатите се раждат такива, пише vesti.bg.

Ето защо е необходимо да разглеждаме всяко от тези две понятия отделно, тъй като те не са толкова еднакви, колкото си мислим.

Това, с което двете диагнози си съвпадат, е, че се отнасят към антисоциалното разстройство на личността.

Това са хора, които действат по определен начин поради причините, които ще видим по-долу.

Нека започнем с разбирането на ума на човек, който е социопат. Той е човек, който има проблем с психичното здраве, но може да получи лечение, за да живее в обществото без затруднения. Всички тези поведенчески проблеми, ако се лекуват от самото възникване на разстройството, не е задължително да присъстват в живота на възрастните.

Социопатът е емоционално нестабилен човек , който действа импулсивно. При него няма нищо планирано. Обикновено няма предварителна идея да нарани друг човек или животно.

Повечето социопати са такива поради травматични преживявания в детството, като например насилие, изнасилване и т.н. Следователно това показва колко важно е детството в развитието на всяко човешко същество.

Какъв е случаят с психопатите? В тези ситуации откриваме хора, които имат различен мозък.

Някои изследвания и проучвания обясняват, че има неуспехи във функционирането на лявото полукълбо и трудности при обработката на езика.

Има и недостатъци в префронталния кортекс, което прави мозъка различен още от момента, в който човек се ражда. Следователно бихме казали, че психопатът се ражда такъв. Не е необходимо да преживеете травматично детство, тъй като вашият мозък има определени характеристики.

Психопатът е човек, който има подчертана липса на емпатия. Следователно той използва хората единствено с цел свои собствени облаги. Той не е в състояние да установи истински приятелски отношения. Освен това планира всяка стъпка, която предприема. Няма лечение, въпреки че когнитивно-поведенческата терапия може да бъде ефективна до известна степен.

Поради невежество социопатията и психопатията често се бъркат с хора, които са способни да извършат убийство. Но това, че сте диагностицирани с тези заболявания, не означава, че сте човек, който може да убие друго човешко същество. Това обаче не означава, че няма случаи, в които може да се случи.

Помислете за импулсивността на социопата и липсата на емпатия на психопата. Това може да ги накара да убиват при определени обстоятелства, но не всички социопати и психопати са убийци. Също така не всички убийци имат някое от тези две разстройства.

Социопатите и психопатите не трябва да ни плашат. Има хора, които нямат нито едно от тези две разстройства и също манипулират, имат много малко емпатия, импулсивни са или нараняват животни и хора.

Познаването на този тип антисоциално разстройство на личността ни помага да разберем защо има хора, които действат по определен начин.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Психо

    7 26 Отговор
    Волен и Копейкин
  • 2 честен ционист

    32 2 Отговор
    Светът се управлява от психопати, които превръщат народите в социопати. Това най-лесно може да се види в нашата родна мила картинка.
  • 3 Хахахаха

    9 4 Отговор
    От първите имаше доста в падналото правителство.От втория вид също присъстваха и имаха някакви мании.
  • 4 Родилна зала Емона

    3 5 Отговор
    Аз раждам . Помощ вкарайте ме в родилната зала. И задължително 20 мъже да ми се изредят за да съм все така спокойна, нека бъдат само по бански.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Някакъв си НИК

    16 0 Отговор
    Трите разстройства на личността, които се причисляват към лошите, към злодеите, са следните: нарцистично разстройство, социопатия и психопатия. И трите типа са опасни. Най-социален от тях е нарцисът. Много прекрасни неща са създадени от личности с нарцистично разстройство, но за семействата си те са трудни и лоши съпрузи и родители. Много жени успяват да манипулират нарцисите с комплименти и вечно издигане на пиедестал. Но това не спасява жените от трите етапа, през които минават връзките на нарцисите: обожаване, разочарование, утилизация. За разлика от тях, психопатът не може да бъде манипулиран. Това е опасен тип нарушение на личността. Типичен психопат е Шерлок Холмс. Има ги много сред световно известните спортисти и в политическите среди. Хладнокръвието, което толкова се стараят да култивират в себе си мнозина, за психопата е обичайно състояние (те просто нямат емоции), което им помага в моменти, когато другите изпитват страх, губят самообладание, а това им пречи да вземат трезво решение. Струва си да имаме по-сериозно психологическо образование. Познаването на тези типове "лошковци" би предпазило мнозина при избора на партньор в семейството и в бизнеса.
  • 7 А град

    8 0 Отговор
    Козлодуй ги съчетава и двете ..
  • 8 БеГемот

    6 1 Отговор
    Сега ТИКВАТА нарцистичен ,социопатичен психопат ли е?!Или Буда с прани гащи?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Варна

    9 0 Отговор
    Евала за статията. Но каква е разликата между социопат и психопат, може да разберете само довечера, след полунощ, когато излезе нова статия на нашата любима Венелина. Тогава козлодуйския и Стамат ма.га.ре.то нагледно ще ви разяснят каква точно е тази разлика.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гочо

    1 1 Отговор
    Няма нищо лошо при психопата, стига да си намери половинка психопатка.