Отидете към основна версия

13 917 19

Хиляди девойки приветстват голи в тръстиките краля на зулусите

  • зулуси-
  • южна африка-
  • хоро-
  • девственост

"Тръстиковото хоро" обикновено се организира всяка година през септември

Снимкa: Shutterstock

С голи гърди и с тръстиково стъбло, хиляди млади момичета танцуват днес пред краля на зулусите, традиционен вожд на най-голямата етническа група в Южна Африка, по време на ритуал, който преди това е позволявал на суверена да избира жените си. Прекъснато за известно време поради пандемията от COVID-19, "тръстиковото хоро" обикновено се организира всяка година през септември, което бележи началото на пролетта в тази южноафриканска страна, посочва le monde. Легендата разказва, че ако младото момиче не е девствена, тръстиката няма да остане изправена към небето

"Нямам търпение за този уикенд, толкова съм развълнувана, че мина много време, откакто всички сме били заедно", каза 23-годишната Тембалами Думакаде пред AFP.

Церемонията се провежда в хълмовете на Квазулу-Натал, провинция в югоизточната част на страната, отворена към Индийския океан, в един от дворците на малкото градче Нонгома, крепост на кралското семейство Зулу.

В страната има 11 милиона зулуси, почти всеки пети южноафриканец. В младата демокрация с единадесет официални езика суверените и традиционните вождове са признати от конституцията. Кралете са без изпълнителна власт, те притежават голям морален авторитет и са дълбоко уважавани. Макар и вековна традиция, днес танцът на тръстиката е спорен.

Защитниците на правата казват, че тестът за девственост е нарушение на личния живот и унизителен акт за младите момичета. "Момичетата участват в тестове за девственост, ако искат, това е тяхното тяло. Тези, които казват, че нашите традиции са остарели, имат право на мнение ", обяснява д-р Номагугу Нгобесе, която ще проведе тестове. Но "това е част от нашата култура, ние не се нуждаем от ничие мнение", добавя тя.

47-годишният крал Мисузулу Зулу беше традиционно коронясан миналия месец след смъртта на баща си Гудуил Звелитини, който управляваше 50 години и който през 1984 г. възстанови танца на тръстиката. Огромна тълпа се събра в люлката на зулуската нация, за да отпразнува краля, който сега официално носи името на своя предшественик и се нарича Мисузулу Зулу.

Традиционно хорото с девойките е било повод царят да си избере нова булка. Днес това правило вече не се прилага автоматично от суверен, чиято легитимност иначе се оспорва. Повече от година в двореца се води спор за наследяването на трона. Мисузулу Зулу е роден от любимата и трета съпруга на бившия суверен. Първата съпруга оспори наследството в съда, което беше отхвърлено. Принц Симакаде, най-големият син на покойния крал (роден извън брака обаче), подаде спешна жалба тази седмица, твърдейки, че е законният наследник. Мисузулу Зулу, чието име означава "да укрепиш зулуския народ", обеща при коронясването си да "обедини зулуската нация" , въпреки заплахите при провеждане на церемонията.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Свързани новини