Необходими продукти:
2 консерви нахут (по 400 г) 1 кг тиква (кестенка) 100 мл студено пресован зехтин 1 глава чесън 1 лимон 3 с.л. сусамов тахан 1/3 ч.л. кимион на зърна 1/3 ч.л. пушен червен пипер сол и черен пипер на вкус гръцки плосък хляб за сервиране сусам за поръсванеНачин на приготвяне:
Обелете тиквата и я нарежете на кубчета. Сложете я в тава.
Добавете целите скилидки чесън, 30 мл зехтин и сол на вкус. Разбъркайте и я печете в загрята на 200 градуса фурна, докато омекне и леко се карамелизира.
Смесете тиквата и чесъна с кимиона, пушения пипер, лимоновия сок, отцедения нахут, тахана, сол и черен пипер на вкус. Пасирайте.
Налейте и останалия зехтин и отново пасирайте.
Сервирайте хумуса с препечени питки и сусам.